Jablká zo školskej záhrady do školskej jedálne

Jablká zo školskej záhrady do školskej jedálne
Ako využiť ovocie, zeleninu či bylinky vypestované na školskom pozemku?
V mesiaci október ministerstvo školstva realizovalo v spolupráci s občianskym združením Skutočne zdravá škola webináre k používaniu Materiálno-spotrebných noriem 2021. Na jednom z webinárov predstavila vedúca školskej jedálne nové výživové trendy, ktoré zavádza do školského stravovania v spolupráci so školou, kde spolu s deťmi pripravujú vlastný chlieb, pečú koláče z ovocím zo školskej záhradky, vyrábajú džemy, pripravujú nápoje a jedlá dochutené bylinkami z vlastných políčok a využívajú produkty od farmárov.
Po absolvovaní webinárov, sme do našej redakcie dostali množstvo otázok od vedúcich školských jedální ako reakciu na odprezentované novinky. V dnešnom článku Vám odpovieme na Vami zaslané najčastejšie otázky.
1. Je možné konzumovať ovocie a zeleninu vypestované na školskom políčku? Môžu deti jesť jahody zo školskej záhrady ?
2. Za akých podmienok môžeme zeleninu, ovocie a bylinky vypestované v školskej záhrade používať v školskej jedálni, prípadne na konzumáciu počas školských slávností?
Pri uvedených otázkach je potrebné odlišovať dve rôzne situácie. V prvom prípade ide o priamu konzumáciu ovocia a zeleniny zo školskej záhrady a v druhom prípade ide o použitie vypestovaných vlastných produktov k príprave pokrmov a nápojov v školskej jedálni.
Odpoveď na 1. otázku:
Áno. Deti a žiaci môžu konzumovať vypestované produkty zo školských záhrad alebo políčok za predpokladu, že sa nepoužíva chemické ošetrovanie rastlín a je známy spôsob ich pestovania. Samozrejme pokiaľ nejdú cez školskú kuchyňu.
Odpoveď na 2. otázku:
Áno, aj v školskej jedálni môžete pripraviť jablkový koláč, džem či iné pochúťky z vlastnoručne dopestovaných produktov. Podmienkou využívania produktov zo školskej záhrady je registrácia školy alebo školskej jedálne na príslušnej Regionálnej potravinovej a veterinárnej správe https://www.svps.sk
Registrácia je zdarma a nie je administratívne náročná. Je to potrebný krok, aby v prípade zdravotných problémov vedeli vystopovať alebo vylúčiť zdroj problémov.
Túto povinnosť si musia splniť aj farmy, z ktorých školy ich produkty odoberajú.
§ Hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam upravuje Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 360/2011 Z. z., ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam.
V kontexte uvedeného sa za konečného spotrebiteľa považuje aj zariadenie školského stravovania. Všeobecné hygienické požiadavky na malé množstvá prvotných produktov sú vymedzené v § 2 citovaného predpisu. Malé množstvá prvotných produktov musia pochádzať z vlastnej produkcie alebo činnosti prvovýrobcu, ktorý je na vykonávanie činnosti ustanovených uvedeným nariadením vlády osobitne registrovaný.
Každý prevádzkovateľ dodávania malého množstva produktov má povinnosť v zmysle § 6 zákona Národnej rady SR č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov oznámiť kompetentnému orgánu úradnej kontroly potravín (príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa) svoju činnosť na účely registrácie. Činnosťou sa v tomto prípade rozumie pestovanie, produkcia a dodávanie produktov rastlinného pôvodu príslušnému stravovaciemu zariadeniu.
3. Aký postup je potrebné dodržať, aby bola konzumácia potravín vypestovaných v školskej záhrade či v školskom sade legálna?
Štyri kroky k ovocnému koláču zo školskej záhrady do školskej jedálne:
1. Vyplniť formulár: Oznámenie o registrácii na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných a spracovaných produktov rastlinného pôvodu TU.
2. Ovocie musí byť vaše, priložiť: list vlastníctva alebo nájomnú zmluvu a pod. (vyznačené miesto produkcie aj výmera).
3. Zaslať vyplnený formulár spolu s listom vlastníctva - poštou alebo elektronicky na príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu – RVPS, ktorá zašle registračné číslo. Registrácia je bezplatná.
4. Viesť si evidenciu o dátume, druhu a množstve vypestovaného a použitého ovocia, zeleniny, byliniek či iných produktov. Forma nie je daná legislatívou –môžete si vytvoriť elektronický dokument, písať do zošita atď. (pozn.: Množstvo vyprodukovaných potravín si priebežne kontrolujte podľa hodnôt uvedených vo formulári).
Príklad: 24.06. 2021 – Jahody 5 kg – bublanina ovocná, mäta pieporná 100g – voda s citrónom a bylinkami, pažítka 20g - nátierka tvarohová
Využívaním lokálnych a sezónnych produktov v školskej kuchyni znižujeme uhlíkovú stopu potravín a tým napomáhame k zníženiu dopadu klimatických zmien.
4. Je možné a za akých podmienok nakupovanie produktov z fariem pre varenie v školskej jedálni?
Prvovýrobca (farmár, predaj z dvora) musí byť zaregistrovaný tiež na Regionálnej potravinovej a veterinárnej správe. Odporúčame využívať len nákup prvotných produktov a potravín rastlinného pôvodu.
5. Je v materskej škole možná konzumácia ovocia a zeleniny prinesených z domu?
Konzumácia ovocia a zeleniny prinesených z domu v materskej škole nie je povolená. Podľa § 8 ods. 3 vyhlášky MZ SR č. 527/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež. musí prevádzkovateľ v zariadeniach pre deti a mládež zabezpečiť, aby sa do školského stravovacieho zariadenia žiakom a deťom individuálne nedonášala strava, okrem žiakov a detí, pri ktorých sa podľa posúdenia lekára vyžaduje osobitné stravovanie.
6. „Políčka“ na pestovanie niektorých druhov zeleniny – môžu byť zriadené v materských školách?
Políčka na pestovanie malých množstiev poľnohospodárskych produktov pri materských školách legislatíva nezakazuje. V prípade konzumácie takýchto produktov nie je povinnosť uplatňovať požiadavky nariadenia vlády SR č. 360/2011 Z. z., ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam. Pokiaľ ide o registráciu pestovateľov na pobočkách Štátnej potravinárskej a veterinárnej správy, táto sa týka iba pestovateľov, ktorí svoju produkciu ponúkajú ďalej iným zariadeniam.
V prípade, že si vypestuje pani učiteľka s deťmi na školskej záhrade jahody (resp. ovocie, zeleninu, bylinky), môžu ich skonzumovať napr. na desiatu, ale nie cestou školskej jedálne.
7. Je možné zriadiť školskú jedáleň, ktorá by pripravovala len vegetariánsku alebo vegánsku stravu?
Zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov definuje pojem „zdravá výživa“ ako výživu, vytváranú optimálnym zabezpečením fyziologických požiadaviek organizmu v daných životných a pracovných podmienkach na základe vedeckých poznatkov, odporúčaných výživových dávok a poznatkov WHO. Z uvedeného je zrejmé, že túto požiadavku je možné dodržať iba podávaním pestrej zmiešanej stravy, pričom toto kritérium vegetariánska ani vegánska strava v žiadnom prípade nespĺňa.
V prípade akýchkoľvek „školskojedálňových“ otázok kontaktujte našu redakciu JEDÁLNE.SK na adrese info@jedalne.sk, radi Vám odpovieme.
Zdroj obrázku: <a href='https://www.freepik.com/photos/food'>Food photo created by Racool_studio - www.freepik.com</a>