Kotol, ktorý varí, mieša a šetrí čas, nervy aj peniaze

FS_ryhma

Kotol, ktorý varí, mieša a šetrí čas, nervy aj peniaze

1107 18 apr 2023

Kotol, ktorý sám uvarí bez toho, aby kuchárka pri ňom stála, s dlhou varechou namáhavo miešala a kontrolovala varenie. O všetko sa postará automat. Je to inovácia?

No, nie je. Tieto zariadenia sú na trhu už niekoľko rokov. A napriek tomu pre mnoho škôl, domovov či iných veľkých prevádzok je kotol s automatickým miešaním strojom doslova z iného vesmíru.

Starý kotol doslúžil a v školskej jedálni nutne potrebujú nový. Na vývary, na omáčky, na zemiakovú kašu... skrátka na bežné varenie v množstve zodpovedajúcom veľkosti školy a počtu stravníkov. Vedúca kuchyne si prezerá katalógové ponuky na klasické kotly a zaujme ju medzi nimi „novinka“ – moderný varný kotol s automatickým miešaním. „To je drahé, to mi škola nikdy nekúpi,“ lamentuje skúsená vedúca. Má rada staré poriadky a novým veciam sa radšej vyhne. Dievčatá by sa to aj tak nenaučili ovládať.

Strih. Len o pár desiatok kilometrov vedľa, v inom meste, v inej škole. Vedúca kuchyňa práve predložila riaditeľovi jednoduchý ekonomický výpočet, ako pri zaobstaraní investične drahšieho zariadenia môže kuchyňa usporiť na prevádzkových nákladoch nemalé peniaze. Návratnosť obstarávacej ceny je nespochybniteľná a škola s pomocou dotačných fondov zaobstaráva nový miešací kotol.

Napríklad zemiakovú kašu pre štyristo detí sú dnes schopní pripraviť za štyridsať minút. Predtým uvarili zemiaky v klasickom kotli, scedili ich, vylovili, previezli k miešaciemu robotu, ktorý síce krásne našľahá zemiaky s mliekom a maslom, ale zvládne jednorázovo maximálne 50 kíl, takže celý proces sa musí niekoľkokrát opakovať. Drina, čas, elektrická energia... to všetko sa počíta do prevádzkových nákladov.

                                                               

Pokrok však nezastavíš, a tak sa aj z obyčajných varných kotlov vývojom stali multifunkčné programovateľné stroje so strážením teplôt, prednastavenými receptami, uloženými programami, alebo napríklad so špeciálnou funkciou automatického schladzovania, ktoré umožnia uvarené pokrmy ihneď prudko ochladiť a tým pripraviť na uskladnenie.

Variť kapustu alebo rizoto pre väčšie množstvo stravníkov v klasických kotloch je poriadna drina, o tom vedia vo veľkých kuchyniach svoje. Premiešavať sto kilogramov jedla, aby sa nepripaľovalo, na to je potrebné poriadne vypracované svaly.

Na tomto obrázku je názorne vidieť príprava zemiakovej kaše tradičným starým spôsobom, od uvarenia zemiakov, ich rozmixovanie v robote, prípravou masla, rozšľahaním, a súčasne je vidieť pokles finálnej teploty od uvarenia zemiakov po ich transport do výdaja. Nie je potrebné dodávať, že každý zo znázornených úkonov vyžaduje aktívne zapojenie personálu.

Na ďalšom obrázku je znázornená príprava zemiakovej kaše moderným spôsobom za pomoci miešacieho kotla. Okrem kratšieho času a menej námahy je významným argumentom presnosť a stálosť požadovaných teplôt. Vyklápanie vane kotla už je potom samozrejmou pomocou na prípravu na výdaj.

Prečo a kedy by ste nemali uvažovať o obstaraní kotla s automatickým miešaním? Argumentom nikdy nemôže byť obava z nových technológií. Ešte pred štvrťstoročím bol mobilný telefón výsadou pár jedincov a dnes si život bez neho nikto nevieme predstaviť. S vybavením pre gastronómiu je to rovnaké, takže pri multifunkčných kotloch môže byť jedinou z prekážok iba a len priestor kuchyne. Kotol s vyklápaním potrebuje pôdorysne viac miesta pred sebou aj za sebou a zle sa umiestňuje do klasickej varnej linky. Projektanti a špecialisti na gastro-prevádzky ale dnes dokážu aj z minimálneho priestoru skutočne „vytrieskať“ maximálne efektívne pracovisko, takže za pokus to určite stojí.

Miesto dvoch až troch starých kotlov Vám postačí s pomocou udržiavacej, pojazdnej skrine Scanbox len jeden jediný. V kotli Metos uvaríme dve, možno tri jedlá, ktoré pred výdajom uchovávame v udržiavacej skrini Scanbox. O tej nabudúce......

No a potom už len presvedčiť tých, ktorí rozhodujú o nákupoch vo vašom zriadení, že toto je tá správna investícia, ktorá sa oplatí. Ona sa totiž skutočne oplatí.

Ak máte akékoľvek nejasnosti ohľadom týchto zariadení, pošlite svoju otázku na emailovú adresu: info@gastromach.cz

Rovnako vám môžeme na základe parametrov bežného týždenného jedálnička, počtu stravníkov, personálu a ďalších údajov spracovať nezáväznú analýzu výpočtu vhodnej veľkosti kotla.

A tiež sa môžete pozrieť na najväčšieho výrobcu týchto zariadení, fínsky METOS (kliknite tu)

Mám záujem o informácie

VIDEO: Takto sa varí 400 kg zemiakovej kaše moderným spôsobom

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok