Všetko, čo by ste mali vedieť o príspevku na stravovanie v 8 bodoch

mzda

Všetko, čo by ste mali vedieť o príspevku na stravovanie v 8 bodoch

18361 05 jún 2023

Aktualizované znenie od 1. septembra 2024

Zabezpečiť stravovanie pre svojich zamestnancov pracujúcich na plný úväzok je jednou zo základných povinností každého zamestnávateľa na Slovensku. Čo všetko však spojenie „zabezpečiť stravovanie“ pre zamestnávateľa obnáša? A ako je to so stravovaním v prípade dohodárov či počas služobných ciest?

Otázok ohľadom zabezpečenia stravovania je skutočne mnoho. Preto sme pre vás odpovede na všetky tie najdôležitejšie zhrnuli do nasledujúcich bodov.

 

1. Zásady správnej výživy

Strava, ktorú je povinný zamestnávateľ zabezpečiť svojim zamestnancom, nemôže byť akákoľvek. Podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce (ďalej len „Zákonník práce“) musí totiž stravovanie zodpovedať zásadám správnej výživy a ak je poskytované v stravovacom zariadení zamestnávateľa, malo by zahŕňať jedno teplé hlavné jedlo aj vrátane nápoja.

 

2. Spôsoby zabezpečenia stravovania
  1. Zamestnávateľ môže zabezpečiť stravovanie v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení (v zariadení školského stravovania).
  2. Ak však stravovanie vo vlastnej jedálni zabezpečiť nevie, môže využiť tiež zariadenie iného zamestnávateľa, ktoré sa nachádza v blízkosti pracoviska (napr. v inej školskej jedálni).
  3. Zabezpečenie stravovania prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby s oprávnením sprostredkovať stravovacie služby (teda formou stravovacích poukážok - gastrolístkov, resp. od 1.1.2023 primárne formou elektronickej stravovacej karty); alternatívne plnenie je poskytnutie finančného príspevku na stravovanie.

O tom, akým spôsobom bude zamestnancovi poskytovaná možnosť stravovať sa, rozhoduje priamo zamestnávateľ. Ak má škola alebo školské zariadenie k dispozícii vlastnú jedáleň, a zamestnanec by napriek tomu požadoval gastrolístky, nemal by na ne žiadny právny nárok.

 

3. Komu zamestnávateľ poskytne príspevok na stravu

Nárok na poskytnutie stravy má podľa Zákonníka práce každý zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako 4 hodiny.

Zamestnávateľ je povinný stravovanie zabezpečiť a nie ho aj sám poskytovať. Svoju povinnosť si teda splní, ak zabezpečí poskytnutie jedného teplého hlavného jedla a vhodného nápoja.

Ak pracovná zmena zamestnanca trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže (hoci nie je povinný) zabezpečiť zamestnancovi aj poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.

Rovnako je to v prípade u zamestnancov na materskej dovolenke alebo bývalých zamestnancov. Zabezpečiť stravovanie môže, ak sa o poskytnutí stravných lístkov v súlade s ustanoveniami Zákonníka práce dohodol so zástupcami zamestnancov.

 

4. Hodnoty stravných lístkov a príspevok zamestnávateľa

Dňa 1.8.2024 bolo v Zbierke zákonov vyhlásené opatrenie č. 211/2024 Z. z. Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky o sumách stravného, na základe ktorého sa sumy stravného opätovne zvyšujú. Aktuálne sumy stravného platili od októbra 2023.

Sumy stravného pre jednotlivé časové pásma sa zvyšujú nasledovne:

Trvanie pracovnej cesty Stravné do 31.8.2024 Stravné od 1.9.2024 Rozdiel
5 – 12 hodín 7,80 € 8,30 € +0,50 €
12 – 18 hodín 11,60 € 12,30 € +0,70 €
18 a viac hodín 17,40 € 18,40 € +1,00 €
 
Zamestnávateľ prispieva na stravovanie zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení v sume:
  • najmenej 55 % z ceny jedla;
  • najviac však za každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín.

Cenou jedla sa rozumie finančný príspevok na nákup potravín a režijné náklady na prípravu jedného jedla. Zamestnanec prispieva na stravovanie maximálne 45% z ceny jedla.

Zamestnávateľ, ktorý nemá vlastné stravovacie zariadenie (vlastnú školskú jedáleň/ výdajnú školskú jedáleň) a v blízkom okolí sa nenachádza žiaden iný zamestnávateľ poskytujúci stravovacie služby, zabezpečí pre svojich zamestnancov stravovanie formou stravovacích poukážok (gastrolístkov) alebo poskytnutím finančného príspevku.

Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách.

Zamestnávateľ prispieva na stravovanie 55 % z minimálnej hodnoty stravovacej poukážky.

Zamestnávateľ nie je povinný dať zamestnancovi na výber, či sa bude stravovať v jedálni zamestnávateľa, alebo si vyberie stravné poukážky. Zamestnanec má nárok na stravné poukážky napriek tomu, že zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie vo vlastnej školskej jedálni, ale len v prípade, ak zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiaden zo spôsobov stravovania zabezpečených zamestnávateľom a tieto svoje zdravotné dôvody preukáže lekárskym potvrdením od špecializovaného lekára.

 

Zákonný príspevok zamestnávateľa na stravovanie zamestnanca od 1.9.2024

 

Hodnota lístka

Minimálny zákonný príspevok Maximálny zákonný príspevok
Vlastné stravovacie zariadenie alebo iného zamestnávateľa Súčet nákladov na potraviny a réžie na 1 jedlo 55 % z ceny jedla 4,57 €
Gastrolístok alebo finančný príspevok na stravovanie 6,23 € 3,43 € 4,57 €

 

Okrem uvedenej sumy zamestnávateľ môže v súlade s § 152 ods. 8 Zákonníka práce prispievať na stravu zamestnancov príspevkom zo sociálneho fondu. Zamestnávateľ v rámci svojej sociálnej politiky poskytuje zamestnancom zo sociálneho fondu príspevok na stravovanie nad rozsah ustanovený osobitnými nie je limitovaný, maximálna výška takéhoto príspevku určená nie je. Príspevok na stravovanie zo sociálneho fondu znižuje úhradu príspevku zamestnanca.

 

5. Finančný príspevok

Existujú aj prípady, keď môže zamestnávateľ poskytnúť príspevok na stravu v peňažnej forme. Ktoré to sú?

Finančný príspevok sa poskytuje v prípade, ak zamestnávateľ nedokáže zamestnancovi zabezpečiť stravu v blízkosti jeho pracoviska alebo v prípade, ak zamestnanec kvôli zdravotným problémom nemôže využiť spôsoby stravovania, ktoré mu zabezpečuje zamestnávateľ.

Finančný príspevok na stravovanie sa musí poskytovať za tých istých podmienok, ako stravovacia poukážka, čo sa týka sumy príspevku zo strany zamestnávateľa, jeho výplaty a pod. Finančný príspevok nahrádza stravovaciu poukážku. Vo všeobecnosti platí, že poskytnutím finančného príspevku nemôže byť zamestnanec zvýhodnený alebo znevýhodnený oproti zamestnancovi, ktorému sa poskytne stravovacia poukážka. Ak zamestnávateľ, namiesto stravovacích poukážok poskytne zamestnancom finančný príspevok na stravovanie, potom pri sume finančného príspevku sa vychádza vždy z hodnoty stravovacej poukážky, ktorú zamestnancom poskytoval alebo ktorú naďalej poskytuje tým zamestnancom, ktorí si finančný príspevok nevybrali.

 

6. Služobné cesty

V prípade, že zamestnávateľ vyšle svojho zamestnanca na dlhodobú pracovnú cestu, nevzniká mu za tento deň nárok na stravný lístok, ale na stravné. V prípade tuzemskej pracovnej cesty sa toto stravné odvíja od počtu hodín, počas ktorých je zamestnanec na služobnej ceste. Kalendárny deň je rozdelený na tri časové pásma, z ktorých každé má stanovenú sumu stravného vyhláseným opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky o sumách stravného.

O tom, ako postupovať s príspevkom na stravu v prípade zahraničnej pracovnej cesty, sa dočítate na stránkach Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

 

7. Ako je to s dohodármi

Veľa otázok v súvislosti s poskytovaním príspevku na stravu vzniká aj pri takzvaných dohodároch.

Nárok na zabezpečenie stravovania osobám činným na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (ďalej len „dohodár“) môže vzniknúť, ak dohodár má poskytovanie stravovania dohodnuté v konkrétnej dohode o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru alebo ak zamestnávateľ po prerokovaní so zástupcami zamestnancov rozšíri okruh fyzických osôb, ktorým zabezpečí stravovanie a ktorým bude prispievať na stravovanie, o túto skupinu osôb. Ak zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie poskytovaním stravovacej poukážky, prostredníctvom ktorej si dohodár zabezpečí teplé hlavné jedlo, môže si vybrať medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom na stravovanie.

Ak zamestnanec za deň odpracuje menej ako 4 hodiny (čo je pri polovičnom úväzku bežné), nárok na stravný lístok/ finančný príspevok mu nevzniká. Znamená to teda, že ak zamestnanec vykonáva prácu na základe dohody mimo pracovného pomeru, počas dovolenky, prekážok v práci alebo inej ospravedlnenej neprítomnosti, zamestnávateľ nie je povinný zabezpečovať stravovanie.

 
8. Domáca práca – home office

Nuž a napokon netreba zabudnúť ani na to, že zamestnávateľ je povinný poskytnúť stravovanie aj tým zamestnancom, ktorí vykonávajú svoju prácu z domu.

Nárok na zabezpečenie stravovania má každý zamestnanec, ktorý v rámci ustanovenej pracovnej zmeny odpracoval viac ako štyri hodiny počas domáckej práce, telepráce ako aj pri inom výkone práce z domácnosti. Iný výkon práce z domácnosti je práca, ktorú zamestnanec vykonáva príležitostne alebo za mimoriadnych okolností so súhlasom zamestnávateľa alebo po dohode s ním z domácnosti zamestnanca za predpokladu, že druh práce, ktorý zamestnanec vykonáva podľa pracovnej zmluvy, to umožňuje. Pri výkone takejto práce nedochádza k zmene miesta výkonu práce v pracovnej zmluve. Domácnosť zamestnanca sa považuje dohodnuté miesto výkonu práce mimo pracoviska zamestnávateľa Ak zamestnávateľ pre zamestnancov zabezpečuje stravovanie podaním teplého hlavného jedla priamo vo vlastnom stravovacom zariadení, týmto nedochádza k zmene pri zabezpečovaní stravovania. Zamestnávateľ môže zabezpečovať stravovanie aj naďalej vo vlastnom stravovacom zariadení, t. j. priamo na pracovisku alebo v jeho blízkosti. Či je stravovanie zabezpečené v dostatočnej blízkosti bydliska zamestnanca, resp. iného dohodnutého miesta, musí zamestnávateľ posúdiť v každom prípade osobitne, a to podľa skutočných podmienok stravovania u zamestnávateľa. Pokiaľ by takéto stravovanie zamestnanci nemohli využiť, zamestnávateľ pre týchto zamestnancov môže zabezpečiť stravovanie formou stravovacej poukážky alebo im poskytnúť finančný príspevok na stravovanie.

 

Zdroj: Zákonník práce, § 152 Stravovanie zamestnancov.

 

Mgr. Ĺudmila Očenášová

 

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok