Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Ako na účtovanie stravného v školskej jedálni? Riziká porušovania základných princípov.

shutterstock_1931725331

Ako na účtovanie stravného v školskej jedálni? Riziká porušovania základných princípov.

1428 11 máj 2025

Netýkajú sa náhodou aj Vás?

Školské stravovanie je zložitý komplex mnohých previazaných problematík. V okamihu, keď sa rozhoduje o akomkoľvek zásahu do tohto celku, je potrebné dobre spoznať aktuálnu situáciu a chápať súvislosti. Nekoordinované zásahy bez uvedomenia si možných dôsledkov môžu viesť v lepšom prípade k nedosiahnu očakávaných výsledkov av tom horšom k veľkým komplikáciám v práci zamestnancov jedálne, strate prehľadu o aktuálnom stave, strate kontroly alebo dokonca k narušeniu plynulého procesu stravovania detí.

Toto riziko sa týka skutočne všetkých oblastí a procesov v stravovaní a my denne riešime Vaše otázky a pomáhame naprávať škody spôsobené práve týmito nekoncepčnými a jednostrannými zásahmi do inak fungujúceho kolobehu.
Aby sme vám pomohli podobným situáciám predchádzať, postupne Vás v článkoch budeme upozorňovať na rizikové faktory. 

A pretože na začiatku aj na konci všetko sú vždy peniaze, bude reč o ekonomike školskej jedálne a rôznych aspektoch účtovania. Z najrôznejších dôvodov, väčšinou z dôvodu personálnych zmien alebo prenosu niektorých kompetencií medzi zriaďovateľom a jednotlivými organizáciami, čelia jedálne požiadavkám na zmeny v účtovaní stravného. A práve tu môže dôjsť k veľkým komplikáciám, pokiaľ nedôjde k plnému pochopeniu všetkých súvislostí.


Aby sme Vám tieto súvislosti pomohli lepšie vidieť, rozhodli sme sa s Vámi zdieľať metodiku správneho účtovania stravného v školskej jedálni, vypracovanú expertmi na ekonomiku prevádzok školského a spoločného stravovania, konzultovanú so skúsenými audítormi a preverenou praxou.
V kapitole NEVÝHODY, ktoré vznikajú pri NEdodržaní základných princípov nájdete práve tie rizikové miesta. 

Netýkajú sa náhodou aj Vás?

Problematika účtovania školskej jedálne je podrobne rozobraná v odbornom článku na portáli Verejná správa.

OBSAH DOKUMENTU: 

Obec

Účtovanie školskej jedálne na samostatnom účte

Rozpočtová organizácia

1. Účtovanie školskej jedálne na príjmovom a výdavkovom účte

2. Účtovanie školskej jedálne na samostatnom účte

A. Účtovanie samostatného účtu školského stravovania: prevod stravného a réžie zriaďovateľovi priamo zo samostatného účtu

B. Účtovanie samostatného účtu školského stravovania: bez prevodu stravného zriaďovateľovi, prevod réžie zriaďovateľovi priamo zo samostatného účtu

C. Účtovanie samostatného účtu školského stravovania: bez prevodu stravného zriaďovateľovi, prevod réžie zriaďovateľovi cez príjmový účet

D. Účtovanie samostatného účtu školského stravovania: prevod stravného a réžie zriaďovateľovi cez príjmový účet

Príspevková organizácia

 

ÚČTOVANIE ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

METODIKA ÚČTOVANIA STRAVNÉHO V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI

 

Pokiaľ si nie ste istí a potrebujete poradiť, neváhajte sa na nás obrátiť.
Radi Vám poradíme.

BEZPLATNÁ KONZULTÁCIA

 

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok