+421 905 030 096 info@jedalne.sk
INFORMAČNÝ PORTÁL O ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ
Máte otázky? Prinesieme Vám odpovede priamo z praxe.

Problematika školskej jedálne je veľmi obsiahla a navyše sa nám v nej stále niečo mení. Ako si s tým poradiť v praxi?
Pripravujeme pre vás odpovede na najčastejšie otázky a situácie, na ktoré v praxi narážate.

Máte otázky ku: navýšeniu porcií mäsa pre dospelých, verejnému obstarávaniu na potraviny alebo na technologické vybavenie jedálne, hygienickým požiadavkám na školskú jedáleň alebo inej oblasti školského stravovania?

Napíšte nám, s čím si nie ste istí, čo Vám nie je jasné, čo Vás trápi a my sa Vám pokúsime priniesť odpovede, a to ako formou workshopov na pripravovaných marcových konferenciách, tak formou online webinárov.

Poslať otázku

Finančné pásma pre školské stravovania s účinnosťou od 1.1.2023

Odpovede na často kladené otázky (FAQ) nájdete TU (zdroj: https://www.minedu.sk/data/att/25175.pdf)

Krásne sviatky prajeme

159 23.12.2022

Z našej redakcie prajeme každej jedálni a každému, kto sa stará o zabezpečenie chutnej stravy v školách, škôlkach, nemocniciach, sociálnych domovoch a všetkým z oblasti verejného stravovania, tie najkrajšie sviatky plné pohody, lásky, pokoja, vnútornej sily, zdravia a príjemnej energie.

Prajeme Vám ...

kolac

... aby ste si v tieto sviatočné dni oddýchli a nabrali silu a inšpiráciu pre dobrý štart do nastávajúceho roka. Veríme, že aj v ďalšom roku nájdete chuť ísť ďalej, prinášať do vašej práce dobrú energiu, chuť učiť sa nové veci, vylepšovať vaše kuchárske umenie a tým prinášať radosť aj vašim stravníkom a samozrejme, aj sebe samým.

Prajeme vám pevné zdravie, vnútorné odhodlanie, otvorenú myseľ, lásku k vašej práci a ku životu samotnému.

A ak ešte máte chuť piecť, môžete sa pustiť aj do prípravy tradičného sviatočného bieleho koláča. Ak nestíhate na zajtra, kľudne aj ním môžete otvoriť aj Nový Rok. Recept mám ešte od mojej babky a dedí sa u nás z generácie na generáciu.

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky
6 veľkých lyžíc sušeného mlieka
1 droždi
5 lyžíc cukru
1 celé vajce
1 vanilkový cukor
½ balenia prášku do pečiva
1 lyžica soli
7 dcl mlieka

Z 200 ml vlažného mlieka, cukru, droždia a štipky múky pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút odstáť. Vajce vyšľaháme vidličkou spolu s vanilkovým cukrom. Dvakrát preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a sušeným mliekom a postupne zapracovávame všetky ostatné ingrediencie. Cesto treba spracovávať dovtedy, kým sa v ňom nezačnú robiť bubliny. Necháme ho odstáť na teplom mieste asi hodinu. Z cesta si pripravíme 4, alebo 3 rovnaký pásy, ktoré zapletáme. Zapletený koláčč necháme ešte 30 minút odpočívať vo forme, v ktorej ho budeme piecť. Pred pečením potrieme vajíčkom a pečieme ho na 200 – 220 stupňov Celzia, približne pol hodinu. Skúšku toho, či je už hotový môžeme spraviť tak, že keď koláč dvihneme, tak je ľahký.

Čo nesmie chýbať na vašom sviatočnom stole?
Napíšte nám na e-mail redakcia@jedalne.sk.

Dobrú chuť a príjemné sviatočné dni.

Júlia Székely a redakcia portálu

Naši partneri