Telefon: +421 918 660 200 | E-mail: info@jedalne.sk

DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA: MATERIÁLNO – SPOTREBNÉ NORMY A RECEPTÚRY

Autori dokumentu upozorňujú všetky zariadenia školského stravovania, že nedali súhlas na jeho šírenie v tlačenej ani v inej podobe.

Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie (revízia 2018) je dokument, ktorý je určený výhradne pre zariadenia školského stravovania, ktoré sú v sieti škôl a školských zariadení MŠVVaŠ SR a je dielom autorov :

Marta Hlavatá, koordinátor, metodik pre školské stravovanie Bratislava MČ Ružinov
Ing. Silvia Tokárová, spracovateľ
Ing. Viera Obertová, metodik pre školské stravovanie OÚ OŠ Nitra, spracovateľ
MUDr. Jana Hamade MPH PhD, ÚVZ SR, odborný garant

© Bratislava 2018

ISBN 978-80-972336-2-4
ISBN 978-80-972336-3-1

Akékoľvek šírenie tohto materiálu podlieha autorskému zákonu č. 185/2015.

Autori dokumentu nedali súhlas na jeho šírenie v tlačenej ani v inej podobe a z toho dôvodu akékoľvek obchodné praktiky spojené so šírením uvedeného dokumentu sú neprípustné.

Všetky zariadenia školského stravovania obdržia Materiálno-spotrebné normy a receptúry v elektronickej podobe od autorov dokumentu.

913   |   13.9.2018
diskusia k článku

MSN

vedmš  |   9.10.2018
dobrý deň, hlavne by som poprosila technikov, ktorí majú na starosti program - Gašparík, VIS a ostatné, aby zakomponovali nové receptúry do našich programov, aby sme ich nemuseli opravovať.
Zareagovat na komentář >

mat spotrebne normy

Tina  |   30.9.2018
Prosim, na ktorej stranke su zverejnene najnovsie normy? podla ktorych vlastne teraz ideme? normujem a prisposobujem tie, co mam v pocitaci..som nova veduca, co vsetko mozem sledovat na nete? dakujem za odpoved a privitam vsetky rady a skusenosti !
Zareagovat na komentář >

MATERIÁLNO – SPOTREBNÉ NORMY A RECEPTÚRY

katka  |   24.9.2018
Máme novú aktualizáciu MSN. Opäť sa nám dostalo spŕšky názorov, že normy sú také a onaké... Pribudli aj nové receptúry, ktoré postupne zaradíme do našich jedálnych lístkov na spestrenie stravy. Pri skladbe jednotlivých pokrmov bol kladený dôraz na postupné znižovanie množstva potravín s vysokým obsahom soli, zníženie pridanej soli ale aj pridaného cukru a zníženie tukov v jedlách. Preto bolo nutné všetky množstvá v receptúrach prepočítať a následne upraviť nutričné zloženie. Ďakujeme celému autorskému kolektívu za ich vypracovanie, pretože viem, koľko síl, námahy času a prostriedkov ich to stálo. Našou hlavnou spoločnou prioritou je zdravá budúca generácia a najväčším darom detský úsmev.
Zareagovat na komentář >

MSN

Silvia Tokárová  |   22.9.2018
Vážené kolegyne, ďakujem za pripomienky k MSN. Uvedomujeme si, že sú pre Vás MSN nevyhnutné aj v tlačenej podobe. Vzhľadom na obmedzené finančné prostriedky rezortu školstva sú zverejňované normy len v elektronickej podobe a tento rok aj s autorským chránením kvôli tomu, že sa s normami obchodovalo a boli zneužívané na nekalé obchodné praktiky. Z toho dôvodu Celoslovenská sekcia pre školské stravovanie odsúhlasila, že budú autorsky chránené. Samozrejme pracujeme aj na tom, aby boli vydané aj v tlačenej podobe čo najskôr. Tento rok sú normy spracované v rozsahu cca 1500 a sú možné aj administratívne nezrovnalosti ako napr. v hodnotách vápnika v maku. Ďakujeme, že Ste túto informáciu zverejnili aj keď už bolo ministerstvo priamo kontaktované kolegyňou z OÚ v Košiciach a nezrovnalosť odstraňujeme. Dokonca pri prvom zverejnení noriem zo stránky "záhadne zmizlo viac receptúr.... a z toho dôvodu je potrebné normy ešte raz zverejniť. V tomto materiáli by sme chceli zabrániť nespočetným chybám, ktoré vznikli v dôsledku nesprávnych dát vo vydaní v r. 2011. dúfam, že neprofesionálna chyba zapríčinená diletantstvom sa už nebude opakovať. O tom aké normy máte používať Ste už boli informované od Vašich metodičiek z OÚ OŠ. V platnosti si zverejnené MSN (revízia 2018) Na odborných seminároch v októbri 2018 budete o ďalšom postupe informované..
Zareagovat na komentář >

Normy

Vierka  |   18.9.2018
Keď autori nedali súhlas na používanie receptúr, tak budeme používať staré receptúry 2011-2016.
Zareagovat na komentář >

MSN

silvia tokarova  |   18.9.2018
Vážená pani vedúca, ak Ste sa rozhodli používať neplatné MSN je to Vaše rozhodnutie ale aj zodpovednosť, prosím nenavádzajte svoje kolegyne k porušovaniu platnej legislatívy.
Zareagovat na komentář >

MSN

silvia tokárová  |   18.9.2018
Vážená pani vedúca, MSN (revízia 2018) sú zverejnené a sú účinné. Svojvoľné rozhodnutie o ich nepoužívaní predstavuje porušenie zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov. Na vydaní tlačenej verzie noriem sa pracuje. Prosím nenavádzajte svoje kolegyne na porušovanie platných predpisov, ak sa tak rozhodnete Vy, je to na Vás.
Zareagovat na komentář >

MSN

silvia tokarova  |   18.9.2018
MSN (revízia 2018) sú zverejnené a účinné. prosím nezavádzajte ostatné vedúce jedální. Ak sa rozhodnete používať neplatné normy je to len Vaše osobné rozhodnutie a zodpovednosť.
Zareagovat na komentář >

pc v kuchyni

stanislava  |   18.9.2018
Dobrý deň, prosím Vás a ako maju potom kuchári v kuchyni podľa nových receptúr variť, keď prídu len v elektronickej podobe?
Zareagovat na komentář >

Vápnik v maku

vedúcašj  |   17.9.2018
Dobrý deń, chcela by som upozorniť na zle vypočítané hodnoty vápnika v maku. Podľa tabuliek obsahuje mak 1kg cca 14000 mg maku. Takže 3 kg maku v posýpke pre 100 osôb by malo obsahovať 42 000 mg vápnika (1 osoba 420g) Ďakujem
Zareagovat na komentář >
Pridať komentár k článku