+421 905 030 096 info@jedalne.sk
INFORMAČNÝ PORTÁL O ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ
Máte otázky? Prinesieme Vám odpovede priamo z praxe.

Problematika školskej jedálne je veľmi obsiahla a navyše sa nám v nej stále niečo mení. Ako si s tým poradiť v praxi?
Pripravujeme pre vás odpovede na najčastejšie otázky a situácie, na ktoré v praxi narážate.

Máte otázky ku: navýšeniu porcií mäsa pre dospelých, verejnému obstarávaniu na potraviny alebo na technologické vybavenie jedálne, hygienickým požiadavkám na školskú jedáleň alebo inej oblasti školského stravovania?

Napíšte nám, s čím si nie ste istí, čo Vám nie je jasné, čo Vás trápi a my sa Vám pokúsime priniesť odpovede, a to ako formou workshopov na pripravovaných marcových konferenciách, tak formou online webinárov.

Poslať otázku

Finančné pásma pre školské stravovania s účinnosťou od 1.1.2023

Odpovede na často kladené otázky (FAQ) nájdete TU (zdroj: https://www.minedu.sk/data/att/25175.pdf)

Ako na navýšenie porcií mäsa

1311 16.12.2022

Pre zamestnancov školy alebo školského zariadenia a iné fyzické osoby sa určí stupeň finančného pásma ako pre vekovú kategóriu stravníkov 15-19 ročných podľa Finančného pásma B a navýši sa hmotnosť porcie mäsa o 30%.

shutterstock_1198525687

Hmotnosť porcie mäsa sa navýši u hlavných jedál z pokrmovej skupiny mäsových pokrmov:

  • 06 Pokrmy z hovädzieho mäsa
  • 07 Pokrmy z bravčového mäsa
  • 08 Pokrmy z teľacieho mäsa
  • 09 Pokrmy z hydiny
  • 10 Pokrmy z rybieho mäsa
  • 11 Pokrmy z králika
  • 12 Pokrmy z vnútorností
  • 13 Pokrmy z mletého mäsa a polomäsité pokrmy
  • 26 Pokrmy zo zveriny

Prepočítaná hmotnosť hrubej váhy mäsa na jedného stravníka podľa receptúr v MSN

 

V praxi to znamená, ak je v receptúre skupiny D na 100 porcií uvedená hrubá hmotnosť 9,00 kg, navýšená hrubá hmotnosť bude 12,00 kg.

Navýšená porcia mäsa po tepelnom spracovaní = porcia mäsa v receptúre MSN navýšená o 30%.

Naši partneri