S NOVÝM ŠKOLSKÝM ROKOM VSTÚPILI DO PLATNOSTI AJ NOVÉ NORMY

web

S NOVÝM ŠKOLSKÝM ROKOM VSTÚPILI DO PLATNOSTI AJ NOVÉ NORMY

799 06 sep 2018

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky zverejnilo na svojej stránke Materiálno-spotrebné normy a receptúry (revízia 2018) platné od 1.9.2018.

Poznáte históriu Materiálno - spotrebných noriem a receptúr? Prvé oficiálne a jednotné normy datujeme od roku 1995. Dovtedy sa používali nejednotné, regionálne a rôzne receptúry. Pamätáte sa na receptúry v mäkkej väzbe, potom čiernej či bielej väzbe? V roku 2011 boli vydané posledné MSN, ku ktorým sa každý rok robili aktualizácie, celkom ich bolo 6.   

Najnovšie MSN (revízia 2018) vydáva MŠVV a Š SR podľa § 140 ods. 4 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Účinnosť nadobudli od 01. 09. 2018. Obsahujú 1424 receptúr zaradených do 25 pokrmových skupín. Ich súčasťou je metodika, register a samotné receptúry. Každá receptúra bola preverená a odsúhlasená. Vďaka patrí členkám Celoslovenskej sekcie školského stravovania, vedúcim a kuchárkam, ktoré sa na procese tvorby, kontroly a overovaní receptúr podieľali.

Pre zariadenia školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení Slovenskej republiky sú Materiálno-spotrebné normy záväzné. Zariadenia však môžu žiadať aj o zaradenie nových receptúr. Ak chcú o novú receptúru MSN rozšíriť, je potrebné ju odskúšať, odvariť, vynormovať a predložíť Okresnému úradu, na odbor školstva. Metodik návrh posúdi a zaradí do novej aktualizácie.

Pre deti a žiakov, pri ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára si zdravotný stav žiaka alebo dieťaťa vyžaduje osobitné stravovanie vydalo ministerstvo Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétny stravovací systém v školskom stravovaní v roku 2008 (CD-2008-809/1771- 1:918) pre tri druhy diét, ktoré sú v súčasnosti aplikovateľné v školskom stravovaní v Slovenskej republike:
- šetriaca (pri chorobách tráviaceho traktu),
- diabetická (pri zvýšenej hladine cukru v krvi – pri cukrovke),
- bezgluténová, bezlepková diéta (pri poruche vstrebávania lepku v pokrmoch)

Základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín a používať potravinové komodity najvyššej kvality s vysledovateľnosťou pôvodu.

MSN sú postavené na vedeckom základe a riadia sa podľa „Odporúčaných výživových dávok (OVD) pre obyvateľstvo v Slovenskej republike (9. Revízia)“ pre jednotlivé vekové kategórie stravníkov stanovených Ministerstvom zdravotníctva.

Vedeli ste, že?
- Pri ponuke nápoja k jedlu sa preferuje podávanie čistej pitnej vody z vodovodu (receptúra Stolová voda), pitnej vody ochutenej citrónom a bylinkami?
- Polotovary sa môžu používať len výnimočne, iba v prípadoch neštandardných situácií (nedostatok pracovných síl, prerušenie dodávok energií, prípadne cenové dôvody)?
- K hlavným jedlám sa podáva čerstvá zeleninová obloha, šaláty z čerstvej zeleniny a zeleninové šaláty bez nálevu?
- Minimalizujú sa sterilizované šaláty a ovocné kompóty?

Kvalita školského stravovania v Slovenskej republike sa už desiatky rokov radí medzi najlepšie v Európe.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok