Otvárame prevádzky zariadenia školského stravovania
Otvárame prevádzky zariadenia školského stravovania
Rozhodnutím ministra školstva č. 2021/12811:1-A1810 sa postupne obnovuje vyučovanie v základných školách a tým sa obnovuje aj prevádzka zariadení školského stravovania v rozsahu a spôsobom určenom Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.
Zariadenia školského stravovania na základe opatrení príslušných orgánov z dôvodu ochorenia COVID-19 prevádzkovali svoju činnosť v obmedzenom režime alebo ich prevádzka bola prerušená úplne. Vzhľadom k zlepšovaniu sa nepriaznivej epidemickej situácie obnovujú svoju činnosť všetky prevádzky školského stravovania v plnom režime.
Obnovené prevádzky podľa COVID AUTOMAT- u schváleného príslušným uznesením vlády Slovenskej republiky :
Zariadenia školského stravovania od 19.04.2021
- pre deti a žiakov, ktorí sa vzdelávajú prezenčne, v bežnom režime, konzumácia obedov v školskej jedálni;
- pre ostatných žiakov na dištančnom vzdelávaní formou výdaja obedov do prepravných nádob;
- pre zamestnancov prítomných na pracovisku (v škole), konzumácia obedov v školskej jedálni;
- pre cudzích stravníkov formou výdaja obeda do prepravných nádob.
Organizácia prevádzky zariadenia školského stravovania
Zariadenia školského stravovania, aj napriek zlepšeniu epidemickej situácie, zabezpečujú svoju činnosť v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami a v súlade s platným usmernením hlavného hygienika Slovenskej republiky k prevádzke školských stravovacích zariadení SOPZŠČ/4317/98672/2020.
Pred zahájením činnosti vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania aktualizuje Dodatok k prevádzkovému poriadku podľa podmienok konkrétneho zariadenia a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID19. Vypracovaný dokument nie je potrebné predkladať na schválenie príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Prevádzkový poriadok v znení neskorších dodatkov musí byť v zariadení školského stravovania voľne prístupný k nahliadnutiu.
1. Podmienky dodávania, príjmu a preberania tovaru:
- za preberanie tovaru zodpovedá vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania;
 - pre zamedzenie prenosu ochorenia prostredníctvom kontaktu s obalom potravín, obaly z potravín, ktoré je možné vybaliť, ihneď likvidovať do odpadu (krabice, fólie z veľkoobchodných balení);
 - vypracovať zoznam dodávateľov, ktorí zabezpečujú dodávku potravín (evidencia HACCP F17);
 - zamedziť vstup dodávateľov do priestorov zariadenia školského stravovania, minimalizovať kontakt.
 
2. Zabezpečenie prípravy hygienicky bezpečných pokrmov:
- prípravu pokrmov a nápojov zabezpečovať podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie r. 2018;
 - pri výrobe a manipulovaní s potravinami prísne dodržiavať zásady správnej výrobnej
 - a hygienickej praxe;
 - pri vstupe do priestoru na prípravu pokrmov (kuchyňa) vytvoriť pracovnú plochu na vybaľovanie potravín vydaných zo skladu pre zabránenie krížovej kontaminácie pracovných plôch v prevádzke;
 - pri prechode prác používať dezinfekciu rúk.
 
3. Podmienky výdaja pokrmov a nápojov pre deti a žiakov:
- pri výdaji pokrmov pre deti materskej školy zabezpečiť stravovanie v miestnosti, kde sa skupina detí zdržuje počas dňa; ak je stravovanie detí materskej školy zabezpečené v spoločnej školskej jedálni, časovo oddeliť stravovanie detí od žiakov;
 - pri výdaji pokrmov v školskej jedálni odporúčame podľa možností zabezpečiť harmonogram stravovania tak, aby sa skupiny detí a žiakov nepremiešavali;
 - pre deti a žiakov z iných škôl, ktorí sa stravujú v školskej jedálni inej školy, podľa možností upraviť časový harmonogram stravovania tak, aby sa skupiny detí a žiakov z jednotlivých škôl nepremiešavali;
 - v školskej jedálni (podľa vlastných podmienok, množstva žiakov) vytvoriť oddelené sektory stolov pre jednotlivé skupiny žiakov podľa tried;
 - pokrmy (polievka, chlieb, ovocie, nápoj) môže vydávať len poverený zamestnanec spolu s čistým, príborom; deti si samé nedokladajú pokrmy a nápoje a neberú si príbor;
 - hlavné jedlo je možné vydávať pri výdajnom okienku;
 - po každej skupine detí je potrebné vydezinfikovať povrchové plochy stolov;
 - v priestoroch jedálne musí byť zabezpečené časté a intenzívne vetranie;
 - zamestnanec je povinný pri výdaji pokrmov používať ochranu dýchacích ciest a jednorazové rukavice.
 
4. Podmienky prepravy pokrmov a nápojov do výdajnej školskej jedálne:
- výdaj pokrmov a nápojov do prepravných termosov (várnic) a termoportov na prenos do výdajnej školskej jedálne zabezpečovať za prísnych hygienických požiadaviek v zmysle správnej výrobnej praxe (naberanie pokrmov realizovať vo vyhradenom priestore kuchyne na manipuláciu s prepravnými nádobami);
 - prepravu uskutočňovať prepravným vozidlom určeným výhradne na prevoz stravy;
 - zabezpečovať pravidelné vykonávanie sanitácie a dezinfekcie prepravného vozidla;
 - zamestnanec je povinný pri manipulácii s pokrmami používať ochranu dýchacích ciest
 - a jednorazové rukavice.
 
5. Výdaj pokrmov pre iné fyzické osoby (cudzí dospelí stravníci) v školskej jedálni:
- pri výdaji pokrmov pre cudzích stravníkov, ktorí sa stravujú v školskej jedálni odporúčame zabezpečiť časový harmonogram tak, aby sa predišlo k premiešavaniu so žiakmi a zamestnancami školy;
 - pri vstupe do jedálne zabezpečiť dezinfekčný prostriedok na dezinfekciu rúk;
 - v školskej jedálni vytvoriť oddelený sektor stolov pre cudzích stravníkov;
 - pokrmy (polievka, chlieb, ovocie, nápoj a hlavné jedlo) môže vydávať len poverený zamestnanec spolu s čistým, zabaleným príborom; stravníci si nedokladajú pokrmy a nápoje a neberú si príbor;
 - po každej skupine je potrebné vydezinfikovať povrchové plochy stolov;
 - v priestoroch jedálne musí byť zabezpečené časté a intenzívne vetranie;
 - zamestnanec je povinný pri výdaji pokrmov používať vyhradený pracovný odev, ochranné rúško a jednorazové rukavice.
 
6. Výdaj balených pokrmov pre cudzích stravníkov:
- výdaj pokrmov pre cudzích stravníkov zabezpečovať do zdravotne bezpečných jednorazových obalov ( nie do obedára, alebo vlastných prinesených nádob);
 - zabalenú stravu si prevezme stravník podľa vypracovaného časového harmonogramu, vo vyhradenom priestore vo vstupnej časti do zariadenia za dodržania nasledovných hygienických podmienok:
 - vhodného prekrytia horných dýchacích ciest (rúško, šál, šatka)
 - dodržiavanie 2 m odstupov
 - rešpektovanie minimálneho kontaktu, vrátane zákazu podávania rúk
 - zamestnanec je povinný pri kontakte s cudzími stravníkmi používať vyhradený odev, ochranu dýchacích ciest a jednorazové rukavice.
 
Proces výdaja pokrmov je potrebné ukončiť do troch hodín od ich prípravy.
7. Príjem a výdaj individuálne donesených diétnych pokrmov:
- individuálne donášať diétne pokrmy do zariadenia je možné len deťom a žiakom, ktorí už boli rozhodnutím riaditeľa prijatí na stravovanie a spĺňajú podmienky stravníka s diétou (potvrdenie od ošetrujúceho lekára, prihláška na diétne stravovanie a informovaný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa);
 - zákonný zástupca dieťaťa s diétnym stravovaním prinesie v dohodnutom čase do zariadenia školského stravovania hotový diétny pokrm v jednorazových prepravných nádobách alebo v umývateľných uzatvorených nádobách, ktoré je možné pred uskladnením vydezinfikovať;
 - dodržiava zákaz vstupu nepovolaným osobám do výrobných priestorov, používa prekrytie horných dýchacích ciest, dodržiava 2 m odstup, rešpektuje minimálny kontakt;
 - poverený zamestnanec preberie v jednorazových rukaviciach prepravnú nádobu, očistí ju dezinfekčným prostriedkom a uloží vo vyhradenej chladničke;
 - výdaj diétneho pokrmu sa ďalej zabezpečuje bežným spôsobom s dodržiavaním hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe.
 
8. Preventívne hygienické opatrenia
Pred opätovným zahájením činnosti dôkladne vykonať čistenie a dezinfekciu výrobných priestorov.
- denne vykonávať sanitáciu prevádzky podľa sanitačného programu systému HACCP;
 - zabezpečovať dezinfekcie pracovných povrchov a pracovného náradia po každej vykonávanej činnosti;
 - vypracovať zoznam používaných čistiacich a dezinfekčných prostriedkov – evidencia HACCP F11;
 - viesť evidenciu o vykonávaní sanitácie a dezinfekcie v prevádzke – F10;
 - v priestoroch zariadenia zabezpečiť časté a intenzívne vetranie;
 - osobitnú pozornosť venovať dezinfikovaniu šatňových/vstupných priestorov, do ktorých vstupujú zamestnanci z vonkajších priestorov a priestorov určeným na príjem tovaru;
 - dezinfikovať dotykové plochy kľučiek, vypínačov, zábradlí a ich okolia;
 - toalety musia byť vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami (obrúskami) pre bezpečné osušenie rúk;
 - nepoužívať textilné uteráky a vzduchové sušiče rúk;
 - v spoločných priestoroch a v školskej jedálni používať ochranu dýchacích ciest vyhradenú na používanie v priestoroch zariadenia (nie v exteriéri – cesta do práce, nákup potravín a pod.);
 - zamestnanci musia byť poučení o sprísnených podmienkach hygieny, o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a pracovného náradia – F15.
 









