Organizácia prípravy a výdaja pokrmov od 1. júna
Organizácia prípravy a výdaja pokrmov od 1. júna
Vybrali sme najdôležitejšie podmienky organizácie prípravy a výdaja pokrmov v zariadeniach školského stravovania platné od 1.júna 2020 do odvolania.
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky rozhodnutím číslo: 2020/12033:1-A2110 TU zo dňa 22. mája 2020 obnovil prevádzku zariadení školského stravovania.
K prevádzkovaniu zariadení školského stravovania vydal hlavný hygienik Slovenskej republiky Usmernenie č. SOPZŠČ/4317/94825/2020 TU.
Vybrali sme najdôležitejšie podmienky organizácie prípravy a výdaja pokrmov v zariadeniach školského stravovania platné od 1.júna 2020 do odvolania:
Zriaďovateľ školy a školského zariadenia
- rozhodne o režime v akom rozsahu bude zariadenie školského stravovania poskytovať stravovanie vzhľadom na miestne podmienky (vývoj šírenia nákazy COVID-19), personálne zabezpečenie, materiálne a priestorové možnosti:
- pre deti materskej školy, ktoré sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu v škole;
- pre žiakov základnej školy, ktorí sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu v škole;
- pre žiakov základnej školy, ktorí sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu doma;
- pre cudzích stravníkov (seniorov);
- pre zamestnancov školy a školského zariadenia, ktorí vykonávajú svoje pracovné činnosti na pracovisku;
- stravovanie pre deti a žiakov s diétnym spôsobom stravovania;
- zabezpečí nevyhnutný nástup zamestnancov na pracovisko a vydá pokyn na zabezpečenie dôkladného čistenia a dezinfekcie priestorov školského zariadenia, dezinfekcie pracovných plôch a náradia pred otvorením po mimoriadnom prerušení prevádzky kvôli prevencii nákazy COVID19;
- zabezpečí dostatok dezinfekčných prostriedkov pre osobnú hygienu a dezinfekciu plôch a priestorov, ako aj osobné ochranné prostriedky (vrátane rúšok na použitie na pracovisku), jednorazové rukavice, papierové utierky.
Personálne zabezpečenie prevádzky zariadenia školského stravovania
- zamestnanci pri nástupe do zamestnania vyplnia Dotazník o zdravotnom stave (vzor TU));
- prípravu a výdaj stravy zabezpečia zamestnanci, ktorí nie sú v rizikovej skupine z hľadiska ohrozenia ochorením COVID19; k rizikovým skupinám patria: tehotné ženy, osoby staršie ako 60 rokov, osoby s pridruženými chronickými chorobami a s oslabenou imunitou (s cukrovkou, kardiovaskulárnym ochorením, chronickou respiračnou chorobou alebo s imunodeficientným syndrómom);
- Zamestnancom, ktorí patria do rizikovej skupiny, je zamestnávateľ naďalej povinný v súlade s § 250b ods. 2 Zákonníka práce umožniť vykonávať prácu z domácnosti. Ak nebude možné rizikovej skupine zamestnancov určiť vykonávanie práce z domácnosti zamestnanca podľa § 250b ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume 80 % jeho priemerného zárobku (resp. funkčného platu), najmenej však v sume minimálnej mzdy; ustanovenie § 142 ods. 4 Zákonníka práce tým nie je dotknuté (teda je naďalej aj možná dohoda so zástupcami zamestnancov na inej výške, ale najmenej 60 %).
- zamestnanec z rizikovej skupiny, ktorý bude vykonávať prácu na pracovisku, vyznačí túto skutočnosť v dotazníku;
- zamestnanci absolvujú školenie so zameraním na zásady, ktoré pomáhajú zabrániť šíreniu respiračných vírusov.
Podmienky dodávania, príjmu a preberania tovaru:
- za preberanie tovaru zodpovedá vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania alebo poverený zamestnanec;
- pre zamedzenie prenosu ochorenia prostredníctvom kontaktu s obalom potravín, obaly z potravín, ktoré je možné vybaliť, ihneď likvidovať do odpadu (krabice, fólie z veľkoobchodných balení);
- zamedziť vstup dodávateľov do priestorov zariadenia školského stravovania;
- po uložení prijatého tovaru je preberajúca osoba povinná si dôkladne umyť ruky mydlom a teplou vodou a použiť dezinfekčný prostriedok;
- vypracovať zoznam dohodnutých dodávateľov, ktorí budú zabezpečovať dodávku potravín evidencia.
Príprava zdravotne bezpečných pokrmov:
- pokrmy pripravovať podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie a receptúr pre diétne stravovanie detí;
- školská jedáleň, ktorá poskytovala diétne stravovanie do vypuknutia pandémie, môže zabezpečovať prípravu diétnych pokrmov; diétne stavovanie sa neposkytovalo v čase prerušenia školského vyučovania- rozhodnutie ministra 2020/11506:1-A2110;
- pri výrobe a manipulovaní s potravinami prísne dodržiavať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe;
- pri vstupe do priestorov na prípravu pokrmov (do kuchyne) vytvoriť pracovnú plochu na vybaľovanie potravín vydaných zo skladu pre zabránenie krížovej kontaminácie pracovných plôch v prevádzke;
- pri prechode prác dôkladne umývať ruky a používať dezinfekciu rúk.
Výdaj pokrmov pre deti, ktoré sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu v škole:
- pri výdaji pokrmov pre deti materskej školy zabezpečiť stravovanie v triede, kde sa skupina detí zdržuje počas dňa;
- pri výdaji pokrmov v školskej jedálni odporúčame vypracovať harmonogram stravovania tak, aby sa skupiny detí nepremiešavali;
- v jedálni vytvoriť oddelené sektory stolov pre jednotlivé skupiny detí a pred vstupom do jedálne zabezpečiť dezinfekciu rúk;
- pre zamedzenie priameho kontaktu stravníkov s potravinami, naberačkami a príborom zabezpečiť naberanie pokrmov a nápojov a výdaj príborov povereným zamestnancom priamo v jedálni (polievka, chlieb, ovocie, nápoj);
- deti, žiaci a zamestnanci si sami jedlo a nápoje nenaberajú;
- hlavné jedlo si stravníci odoberajú pri výdajnom okienku;
- zamestnanec je povinný pri výdaji používať ochranné rúško a jednorazové rukavice ;
- po každej skupine detí je povinný vydezinfikovať povrchové plochy stolov;
- v priestoroch jedálne zabezpečiť časté a intenzívne vetranie.
Výdaj balených pokrmov pre žiakov, a cudzích stravníkov (seniorov):
- pre žiakov, vzdelávajúcich sa dištančnou formou doma, vydávať pokrmy zabalené v jednorazovom obale, ktoré prevezme zákonný zástupca žiaka, alebo poverená osoba;
- pre seniorov vydávať pokrmy zabalené v jednorazovom obale, ktoré si prevezme senior v školskej jedálni, alebo po prevoze doma;
- výdaj zabezpečovať podľa vypracovaného časového harmonogramu vo vyhradenom priestore vo vstupnej časti do zariadenia tak, aby nedochádzalo ku vzájomnému kontaktu zákonných zástupcov žiakov a seniorov;
- zamestnanec je povinný pri výdaji stravy používať ochranné rúško a jednorazové rukavice.
Výdaj stravy na prevoz do výdajnej školskej jedálne:
- výdaj stravy do prepravných nádob a termoportov pre rozvoz do výdajnej školskej jedálne sa zabezpečovať za prísnych hygienických požiadaviek v zmysle správnej výrobnej praxe;
- na prepravu používať vozidlo určené výhradne na prevoz stravy, o vykonanej dezinfekcii vozidla viesť evidenciu.
Proces výdaja pokrmov je potrebné ukončiť do troch hodín od ich prípravy.
Príjem diétnych pokrmov formou individuálnej donášky pokrmov:
- donesený diétny pokrm môže prevziať od zákonného zástupcu v prepravnej nádobe poverený a poučený zamestnanec za dodržania prísnych hygienických požiadaviek;
- prepravnú nádobu je potrebné ošetriť dezinfekčným prostriedkom a uskladniť v samostatnej chladničke;
- výdaj diétneho pokrmu zabezpečiť bežným spôsobom;
- donášať diétne pokrmy do zariadenia umožniť len stravníkom za splnených podmienok s osobitným spôsobom stravovania (prihláška, potvrdenie od lekára, informovaný súhlas, rozhodnutie o prijatí na osobitný spôsob stravovania a pod.)
Preventívne hygienické opatrenia
- denné vykonávať sanitáciu prevádzky podľa sanitačného programu systému HACCP;
- zabezpečovať dezinfekcie povrchov a pracovného náradia po každej vykonávanej činnosti;
- vypracovať zoznam používaných čistiacich a dezinfekčných prostriedkov;
- viesť evidenciu dokumentácie o vykonávaní sanitácie v prevádzke;
- dezinfikovať dotykové plochy kľučiek, vypínačov, zábradlí a ich okolia; osobitnú pozornosť venovať dezinfekcii šatňových a vstupných priestorov pre zamestnancov;
- toalety musia byť vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami (obrúskami) pre bezpečné osušenie rúk; nepoužívať textilné uteráky a vzduchové sušiče rúk;
- zamestnanci musia byť poučení o sprísnených podmienkach hygieny, o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a pracovného náradia;
- zamestnanci sú povinní nosiť rúško, ktoré je vyhradené na používanie v priestoroch zariadenia (nie v exteriéri - presun do práce, nákup potravín a pod.).
Dodatok k prevádzkovému poriadku a krízový plán
- pred zahájením činnosti vedúci zamestnanec je povinný vypracovať dodatok k prevádzkovému poriadku na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID19;
- dodatok nie je potrebné predložiť na schválenie príslušnému úradu verejného zdravotníctva.
Je potrebné vypracovať Krízový plán zariadenia školského stravovania?
Vydané Opatrenie hlavného hygienika č.OLP/4204/2020 zo dňa 22.5.2020 upravuje a dopĺňa opatrenie č.OLP/4083/2020 zo dňa 19.5.2020.
Od 1.6.2020 sa z opatrenia vypúšťa bod „B“ podmienky platiace výlučne pre zariadenia školského stravovania za účelom prípravy stravy pre deti a seniorov v celom bode, vrátane vypracovania krízového plánu.
Vzhľadom k tomu, že názory „odborníkov“ sa rôznia a vznikajú rôzne dezinformácie, budeme pre Vás na túto otázku hľadať odpovede a oficiálne stanovisko.
ĎAKUJEME metodičkám školského stravovania pri okresných úradoch v sídle kraja, ktoré poskytli našej redakcii Jedálne.sk vypracovaný vzor dodatku k prevádzkovému poriadku.
Pracovný materiál slúži ako vzor a platí v čase COVID19. Dodatok k PP je potrebné vypracovať na vlastné podmienky zariadenia školského stravovania a nie je potrebné ho predkladať na schválenie na príslušný úrad verejného zdravotníctva. Zariadenie školského stravovania je povinné mať dodatok vypracovaný ešte pred začatím činnosti.
Diskusia (44x)
napísal/a 01 feb 2021
napísal/a 04 feb 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Podľa § 10 ods. 2 nariadenia vlády 130/2020 Z.z. na účel zúčtovania dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa si žiadateľ môže uplatniť aj náklady za škodu spôsobenú na skladových zásobách potravín, ku ktorej došlo z dôvodu vyhlásenia krízovej situácie.
a) Ustanovenie nariadenia vlády zabezpečuje zmiernenie dopadov vyhlásenej krízovej situácie v dôsledku uzavretia zariadení školského stravovania, ktoré už mali zabezpečené zásoby potravín na prípravu stravy pre deti v materských školách alebo základných školách tak, aby dotácia na stravu sa mohla použiť aj na úhradu škôd spôsobených na skladových zásobách bez potreby preukazovania nákladov na likvidáciu skladových zásob.
b) Podľa nariadenia vlády si žiadateľ môže z dotácie na stravu (obedy zadarmo) uplatniť náklady za škodu a to vo výške, ktorá zodpovedá sume súčinu dotácie na stravu, počtu detí prihlásených na stravovanie ku dňu predchádzajúcemu dňu vyhlásenia krízovej situácie a troch vyučovacích dní.
Výpočet:
c) Ak deň pred vyhlásením krízovej situácie (uzatvorením školy) bolo na stravovanie prihlásených 100 detí, výška dotácie, ktorá môže byť zúčtovaná týmto spôsobom predstavuje sumu 360 eur (1,20 € x 100 detí x 3 dni). Na tento účel sa za deň vyhlásenia krízovej situácie považuje aj deň uzatvorenia školy na základe rozhodnutia príslušného orgánu.
d) V prípade, ak škody na potravinách presahujú zúčtovateľnú náhradu škôd z dotácie, rozdiel na vzniknutých škodách bude vedený na ťarchu zriaďovateľa školy.
napísal/a 27 jan 2021
Dobrý deň, môže škola variť a poskytovať obedy pre zamestnancov, ktorí sú na home office, ako aj pre tých, ktorí sú striedavo v zamestnaní (dodržujú sa opatrenia) a pre verejnosť (dôchodcovia, zamestnanci neďalekých inštitúcií...) aj počas zákazu vychádzania? Obedy vydávame v jednorazových nádobách cez okienko (vstupné dvere - zadný vchod), podľa záujmu robíme rozvoz, dodržiavame prísne hygienické opatrenia. Žiaci pri dištančnom vzdelávaní si pre obedy nechodia. Od neprajníka sme dostali upozornenie, že nie sme reštaurácia a variť nesmieme.
napísal/a 28 jan 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Zariadenie školského stravovania môže zabezpečovať stravovanie pre deti, žiakov, ktorí sa zúčastňujú na výchovno-vzdelávacom procese v škole, ďalej zabezpečuje stravovanie zamestnancov školy a školského zariadenia, ktorí sú prítomní na pracovisku (v škole), stravovanie seniorov a zazmluvnených cudzích stravníkov. Stravovanie musí spĺňať prísne hygienické opatrenia vydané v čase mimoriadnej situácie a núdzového stavu. Pre zamestnancov pri výkone domáckej práce alebo telepráce poskytne zamestnávateľ finančný príspevok (stravný lístok), ak nemôže zabezpečiť stravovanie na pracovisku z dôvodu napr. zákazu vychádzania, domácej práce, obmedzenia kontaktu s cudzími stravníkmi a pod..
napísal/a 08 dec 2020
Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či rodičia môžu deťom priniesť stravu z domu vo vlastných nádobách, keď má dieťa zdravotné problémy potvrdené lekárom a nemôže sa stravovať v školskom zariadení. Doposiaľ nám bolo nariadené, že v čase epidémie je zakázané nosiť si jedlo z domu. Rodičia sa neustále dožadujú nosenia si vlastnej stravy vo vlastných nádobách. Môžeme im to umožniť?
napísal/a 08 dec 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Príjem a výdaj individuálne donesených diétnych pokrmov sa v čase mimoriadnej situácie môže realizovať za dodržania nasledovných podmienok:
- individuálne donášať diétne pokrmy do zariadenia je možné len deťom a žiakom, ktorí už boli rozhodnutím riaditeľa prijatí na stravovanie a spĺňajú podmienky stravníka s diétou (potvrdenie od ošetrujúceho lekára, prihláška na diétne stravovanie
a informovaný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa);
- zákonný zástupca dieťaťa s diétnym stravovaním prinesie do zariadenia školského stravovania hotový diétny pokrm v jednorazových prepravných nádobách alebo
v umývateľných uzatvorených nádobách, ktoré je možné pred uskladnením vydezinfikovať;
- dodržiava zákaz vstupu nepovolaným osobám do výrobných priestorov, používa prekrytie horných dýchacích ciest, dodržiava 2 m odstup, rešpektuje minimálny kontakt;
- poverený zamestnanec preberie v rukaviciach prepravnú nádobu, očistí ju dezinfekčným prostriedkom a uloží vo vyhradenej chladničke, v ktorej sa neskladujú potraviny ani vzorky;
- výdaj diétneho pokrmu sa ďalej zabezpečuje bežným spôsobom s dodržiavaním hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe.
napísal/a 05 nov 2020
Dobrý deň,
chcela by som sa informovať ohľadom príspevku na stravovanie pre žiakov 5. - 9. ročníka z dôvodu, že rodičia žiakov prvého stupňa dostávajú dotáciu na stravu od štátu a rodičia detí druhého stupňa sú bez príspevku na obedy.
Pritom rovnako chodia do práce ako rodičia detí 1.stupňa a obedy nehradia. Naviac rodičia po práci musia venovať svoj čas zabezpečeniu a príprave stravy na nasledujúci deň pre svoje deti miesto toho aby venovali čas svojim deťom..., alebo využívajú donáškové služby, aby deťom zabezpečili teplú stravu v čase obedu - čím sa im výrazne zvyšujú náklady na stravné oproti rodičom, ktorých deti navštevujú školské zariadenia.
Pevne dúfam, že pomôžete týmto rodičom, aby všetci mali keď nie rovnaké, tak aspoň porovnateľné podmienky a bonusy.
Vopred ďakujem za odpoveď.
napísal/a 05 nov 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Napriek tomu, že dotácia na podporu stravovacích návykov detí a žiakov sa poskytuje všetkým žiakom školy (žiakom 1. aj 2. stupňa), podľa rozhodnutia ministra školstva sa v prevádzke zariadení školského stravovania neumožňuje konzumácia a výdaj jedál a nápojov pre žiakov škôl 2. stupňa na dištančnom vzdelávaní. Uvedené rozhodnutie bolo vydané v spojitosti so zákazom vychádzania. O každom novom usmernení a zmenách, vás budeme naďalej informovať na stránke nášho portálu.
Marek napísal/a 20 nov 2020
napísal/a 25 nov 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Dotácie na podporu stravovacích návykov detí (obedy zadarmo), ktoré sa nevyčerpajú z dôvodu, že dieťa alebo žiak sa nezúčastnilo vyučovacieho procesu v škole a neodobralo obed, budú vrátené v zmysle zákona o dotáciách.
napísal/a 26 okt 2020
Dobrý deň,musia sa baliť príbory aj keď ich prestiera jedna osoba a má rukavice?dakujem
napísal/a 28 okt 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Podľa usmernenia hlavného hygienika číslo SOPZŠČ/4317/98672/2020 zo dňa 11.6.2020 „stravu vydáva personál spolu s čistým hygienicky baleným príborom“. V odporúčaní ministerstva školstva zo dňa 27.10.2020 je k poskytovaniu stravovania v školskej jedálni uvedené: „Pokrmy či balíčky vydáva personál vrátane čistých príborov. Deti Žiaci si jedlo a pitie samé nedokladajú a neberú si ani príbory“.
Podľa nášho názoru, ak príbor, pokrmy a nápoje vydáva poverený zamestnanec školskej jedálne za dodržania prísnych hygienických podmienok a podľa miestnych podmienok, počtu detí a personálu nie je možné technicky zabezpečovať balenie príboru, požiadavka čistých príborov, ktoré si deti sami neberú, je splnená.
napísal/a 26 okt 2020
napísal/a 28 okt 2020
Odpoveď Jedálne.sk
V čase mimoriadnej situácie je zakázaný vstup cudzím osobám do objektu školy. Stravovanie iných fyzických osôb (cudzích stravníkov) je možné zabezpečiť formou výdaja pokrmov v jednorazových prepravných nádobách na vyhradenom výdajnom mieste.
vedúca napísal/a 25 okt 2020
napísal/a 28 okt 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Rozhodnutím ministra školstva číslo: 2020/17949:1-A1810 sa s účinnosťou od 26.10.2010 mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v základných školách pre žiakov v piatom až deviatom ročníku a to bez výnimky. Zároveň sa v prevádzke zariadení školského stravovania neumožňuje konzumácia a výdaj jedál a nápojov pre žiakov škôl s prerušeným vyučovaním.
Anonym napísal/a 14 okt 2020
napísal/a 19 okt 2020
Odpoveď Jedalne.sk
Pedagogický zamestnanec, ktorý vykonáva dozor v školskej jedálni, môže vypomôcť s dokladaním príborov v rámci výchovy a vzdelávania k stravovacím návykom.
Martina Šefčíková napísal/a 25 sep 2020
napísal/a 30 sep 2020
Odpoveď Jedalne.sk
V čase mimoriadnej situácie vzniknutej z ochorenia COVID19, zariadenie školského stravovania v spolupráci s riaditeľom školy malo hromadne odhlásiť žiakov, ktorí boli v karanténe, zo stravovania. V tomto prípade, keďže ide o prekážku na strane školy, nemôže znášať náklady za prípravu stravy zákonný zástupca žiaka.
17.09.2020 napísal/a 17 sep 2020
napísal/a 30 sep 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Podmienky, spôsob a čas prihlasovania resp. odhlasovania a podmienky výdaja obeda v prvý deň ochorenia dieťaťa musia byť uvedené v školskom poriadku a v prevádzkovom poriadku zariadenia školského stravovania.
V mimoriadnej situácii je povolené v prvý deň ochorenia dieťaťa prevziať obed len v jednorazových nádobách v určenom časovom rozpätí.
Čas a spôsob prihlasovania resp. odhlasovania z obeda nie je legislatívne ustanovený, zariadenie školského stravovania si ho uvedie v prevádzkovom poriadku, podľa vlastných podmienok, rozhodujúca je veľkosť školy a počet stravujúcich sa žiakov.
Pre výdaj obedov v prvý deň ochorenia dieťaťa je potrebné stanoviť v prevádzkovom poriadku zariadenia časové rozpätie od - do. Ak si zákonný zástupca nahlási, že si obed príde prevziať, zariadenie školského stravovania je povinné mu ho vydať ( v tejto dobe v jednorazovom obale) , avšak najneskôr do troch hodín od ukončenia jeho prípravy.
Olga napísal/a 26 aug 2020
napísal/a 09 sep 2020
Jedálne.sk
Posledné usmernenie hlavného hygienika SR č. SOPZŠČ/4317/98672/2020 platné od 15.6.2020 už neustanovuje ako poskytovať obed deťom a žiakom mimo zariadenia školského stravovania, tak ako to bolo pre dištančnom vzdelávaní v čase mimoriadnej situácie, do jednorazových prepravných nádob. Ak nateraz platí usmernenie, ktoré stanovuje poskytovať seniorom hygienicky balenú stravu, podľa nášho názoru sú nádoby, ktoré poskytne školská jedáleň, hygienicky bezpečné. Orientovať sa v spleti nariadení je obtiažne a každý si jednotlivé ustanovenia vysvetľuje po svojom. Odporúčame Vám obrátiť sa na príslušný regionálny úrad, ktorý vám bude alebo nebude tieto prepravné nádoby akceptovať.
V prípade choroby dieťaťa si musí rodič obed odhlásiť . V tejto mimoriadnej situácii , kedy je obmedzovaný vstup osôb do objektu školy, je potrebné upozorniť rodičov , že pri neodhlásení obeda je zrušená možnosť jeho prevzatia.
obedy napísal/a 09 sep 2020
napísal/a 30 sep 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Podmienky, spôsob a čas prihlasovania resp. odhlasovania a podmienky výdaja obeda v prvý deň ochorenia dieťaťa musia byť uvedené v školskom poriadku a v prevádzkovom poriadku zariadenia školského stravovania.
V mimoriadnej situácii je povolené v prvý deň ochorenia dieťaťa prevziať obed len v jednorazových nádobách v určenom časovom rozpätí.
Čas a spôsob prihlasovania resp. odhlasovania z obeda nie je legislatívne ustanovený, zariadenie školského stravovania si ho uvedie v prevádzkovom poriadku, podľa vlastných podmienok, rozhodujúca je veľkosť školy a počet stravujúcich sa žiakov.
Pre výdaj obedov v prvý deň ochorenia dieťaťa je potrebné stanoviť v prevádzkovom poriadku zariadenia časové rozpätie od - do. Ak si zákonný zástupca nahlási, že si obed príde prevziať, zariadenie školského stravovania je povinné mu ho vydať ( v tejto dobe v jednorazovom obale) , avšak najneskôr do troch hodín od ukončenia jeho prípravy.
Štefánia Hrušovská napísal/a 20 aug 2020
napísal/a 09 sep 2020
Jedálne.sk
Usmernenie hlavného hygienika Slovenskej republiky k prevádzke školských stravovacích zariadení podľa § 24 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov číslo SOPZŠČ/4317/98672/2020 platné od 15.6.2020 zostáva naďalej v platnosti.
Nikola Mihalova napísal/a 16 jún 2020
Dobry deň, naďalej platí , že musíme stravu dávať seniorom do jednorazových nevratných obalov? Mám dilemu, mám do konca mesiaca nakúpené jednorazové obaly, či si mám kúpiť na ďalší mesiac ďalšie, alebo môžeme od nového mesiaca už dávať do obedárov. Vďaka
napísal/a 26 jún 2020
Jedálne.sk
Výdaj obedov pre seniorov do jednorazových prepravných obalov bol ustanovený opatrením hlavného hygienika. Pokiaľ toto opatrenie hlavný hygienik nezruší, stále platí.
vedúca napísal/a 12 jún 2020
Dobrý deň, z usmernenia hlavného hygienika zo dňa 11.6.2020 nie je jasné, či deti v jedálni naďalej musia jesť pri stoloch tak, aby boli od seba vzdialené min. 1,5 m, či si môžu naberať samé polievku... Ďakujem za odpoveď.
napísal/a 12 jún 2020
Jedálne.sk
Vzhľadom k tomu, že ani doteraz v žiadnom opatrení hlavného hygienika a ani usmerneni ÚVZ SR, nebolo ustanovené dodržiavanie vzdialenosti 1,5 metra medzi stravníkmi v školskej jedálni, ani od 15.6. 2020 nie je potrebné vytvárať odstupy medzi stravníkmi v jednej skupine- t.j. triede. Naďalej však platí, sedenie pri stoloch podľa skupín- tried.
Podľa vydaného usmernenia stravu vydáva personál, to znamená, že všetky pokrmy , vrátane polievky, naberá poverený zamestnanec (rúško, rukavice). Stravníci si sami neberú príbor zo spoločných nádob, ani si nenaberaju pokrmy.
napísal/a 09 jún 2020
Dobrý deň, podľa usmernenia je možne zabezpečiť stravovanie detí aj v priamo v triedach. Na webinári, ak som dobre porozumela bolo povedané, že výdaj má byť zabezpečený podľa harmonogramu len v jedálni. Tak ako to vlastne je, môžu deti jesť v triede? Ďakujem.
napísal/a 09 jún 2020
Jedálne.sk
Správnu odpoveď nájdete v Usmernení Úradu verejného zdravotníctva SR
SOPZŠČ/4317/94825/2020.
Stravovanie detí a žiakov prítomných na vyučovaní v škole, zabezpečiť bežným spôsobom - deťom MŠ v triedach (alebo v jedálni, ak ju MŠ má), žiakom ZŠ v jedálni podľa harmonogramu, aby sa skupiny detí a žiakov jednotlivých tried nemiešali.
Pri získavaní rôznych informácií a usmernení je potrebné vždy zvážiť, kto Vám tieto infomácie poskytuje.
napísal/a 09 jún 2020
V ŠJ pri ZŠ,stravujeme i deti z MŠ. Do MŠ sme doteraz vozili stravu na otvorenom vozíku v termo nádobách. Kto je zodpovedný za prevoz stravy, zriaďovateľ, riaditeľ školy, alebo vedúca jedálne? Lebo prevážať stravu v dnešnej dobe na otvorenom vozíku je veľmi rizikové. Nikde sa neuvádza, či je to vôbec možné. Prosím o urgentnú odpoveď. Neviem, či to mám ako vedúca jedálne riešiť, alebo to nechať na kompetentných.
napísal/a 09 jún 2020
Jedálne.sk
Žiadny legislatívny predpis neudáva, akým dopravným prostriedkom má byť vykonaný prevoz stravy.
Podstatné sú funkčné termonádoby, dodržaný 3 hodinový čas od prípravy pokrmov a zabezpečený teplotný reťazec pri výdaji. Vo vašom prípade je rozhodujúca vzdialenosť do MŠ a rentabilita prevozu stravy autom. To je na rozhodnutí zriadovateľa a posúdení príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
napísal/a 09 jún 2020
Dobrý deň, prosím Vás, v našej škole nám poslali oznam, že rodič je povinný uhradiť režijný poplatok za obdobie apríl a máj 2020, aj napriek tomu, že školy a školské jedálne boli zatvorené pre korona krízu. Má školská jedáleň základnej školy právo žiadať takýto poplatok? Dakujem
napísal/a 09 jún 2020
Jedálne.sk
Podľa §140 ods. 10 zákona č.245/2008 Z.z. Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) "Výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov, výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni, ktorej zriaďovateľom je obecalebo samosprávny kraj, určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením."
Odporúčame pozrieť podmienky úhrady stanovené zriaďovateľom všeobecne záväzným nariadením. Podľa školského zákona, školská jedáleň poskytuje stravovanie deťom a žiakom za čiastočnú úhradu nákladov na nákup potravín a režijné náklady ak tak určí zriaďvateľ. V čase mimoriadneho uzatvorenia škôl, školská jedáleň neposkytovala stravovanie. Režijný poplatok je príspevok zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu nákladov pri príprave jedného obeda ( nie je to udržiavací poplatok ).
Viera Bíliková napísal/a 02 jún 2020
napísal/a 09 jún 2020
Jedálne.sk
V čase mimoriadnej situácie z dôvodu pandémie COVID19 vydal hlavný hygienik opatrenie, ktoré nepovoľuje kontakt zamestnancov s prepravnými nádobami donesenými z domáceho prostredia. Výdaj obedov je povolený len na tanier, alebo do jednorazovej prepravnej nádoby.
Aj mimo mimoriadnej situácie je výdaj do obedárov obmedzený a to vo vyhradenom čase a vo vyhradenom priestore tak, aby zamestnanec neprišiel v čase výdaja obedov na tanier pre žiakov a zamestnancov do kontaktu s obedárom.
napísal/a 26 máj 2020
napísal/a 29 máj 2020
Jedálne.sk
Stanovená stravná jednotka 2,74€ nezahŕňa cenu obalového materiálu. O zmene stravnej jednotky, o zvýšení ceny obeda pre cudzích stravníkov o cenu obalu, rozhoduje zriaďovateľ školy a školského zariadenia. V tomto prípade si obal uhradí stravník. Ak zriaďovateľ rozhodne, že náklady za obstaranie obalov bude znášať zriaďovateľ, nie je potrebné zvyšovať stravnú jednotku.
napísal/a 26 máj 2020
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na odoberanie stravy u žiakov , ktorí budú chodiť do školy od júna 2020.V opatrení od Úradu verejného zdravotníctva SR je uvedené,že stravu môže prebrať len rodič alebo zákonný zástupca dieťaťa.Znamená to teda, že deti nebudú môcť zjesť svoj obed v škole? V rozhodnutí Ministerstva školstva nieje nič spomenuté. Ďakujem
napísal/a 29 máj 2020
Jedálne.sk
Opatrenie ÚVZSR OLP/4204/2020 od 1.6.2020 povoľuje činnosť zariadení školského stravovania a zároveň vypúšťa platiace podmienky za účelom prípravy stravy pre deti seniorov dané opatrením OLP/3991/2020.
Stravovanie detí a žiakov od 1.6.2020 upravuje Usmernenie hlavného hygienika SR číslo SOPZŠČ/4317/94825/2020, podľa ktorého sa stravovanie detí a žiakov prítomných na vyučovaní v škole zabezpečuje bežným spôsobom za dodržania sprísnených hygienických požiadaviek. Stravovanie žiakov, ktorí sa vzdelávajú dištančne (doma) , ak tak rozhodne zriaďovateľ, zabezpečí školská jedáleň výdaj obedov v jednorázových obaloch prostredníctvom zákonného zastupcu dieťaťa alebo poverenej osoby.
Pridať komentár k článku