Zdravšia, jednoduchšia, ekonomickejšia a ekologickejšia príprava jedál v praxi - reportáž z Banskej Bystrice

20220919_102925

Zdravšia, jednoduchšia, ekonomickejšia a ekologickejšia príprava jedál v praxi - reportáž z Banskej Bystrice

636 22 sep 2022

V pondelok sa v Banskej Bystrici uskutočnil historicky prvý workshop organizovaný naším portálom Jedálne.sk.

Bol zameraný na zdravšiu, jednoduchšiu, ekonomickejšiu a ekologickejšiu prípravu jedál v oblasti verejného stravovania.

Kuchár spoločnosti RATIONAL účastníčkam v priamom prenose predviedol, ako sa dajú ušetriť suroviny, čas a energie za pomoci používania moderných konvektomatov a multifunkčných panvíc.

Workshopu sa zúčastnili najmä vedúce jedální zo stredoslovenského kraja, ktorým sa workshop páčil a kuchynské zariadenia ich oslovili natoľko, že boli odhodlané začať vybavovať ich dodávku do škôlok ešte v ten deň.

„Máme síce konvektomaty a sú aj nové, ale tie nové sú vlastne 20 rokov staré. Úspora energií, času, surovín a výsledná kvalita jedla sú neporovnateľné. Príprava jedla, následné čistenie kuchysnkých zariadení je tu oveľa jednoduchšie. Najviac ma oslovila panvica, v ktorej sa naraz môžu variť dve rozličné jedlá naraz, krupica, aj guláš, ktorý je mimochodom za 30 minút hotový.“
vedúca materskej školy vo Vrútkach

Financovanie nových zariadení do školských jedální je ale kompliované a bolo by v mnohých prípadoch reálne jedine pomocou dotácií, alebo formou splátkového kalendára.

„Určite urobím všetky kroky pre to, aby sme do našej škôlky takéto zariadenia dostali. Nadchlo ma to natoľko, že ešte dnes pôjdem na mestský úrad a požiadam o pomoc.“

Ďalším problémom, ktorý sa tu však ukazuje sú normy. Varenie v týchto konvektomatoch spotrebuje napríklad menej oleja, masla, tuku, všeobecne a tak potom zostáva nadbytok surovín, ktorý sa kontrole ťažko vysvetľuje.

„Na vlastné oči som dnes videla, že takéto varenie je zdravšie, spotrebuje menej oleja, no my musíme variť podľa stanovených noriem, čo je v tomto prípade na príťaž. Mali by byť vypracované dvojaké normy, ktoré by sa mohli aplikovať na rôzne druhy kuchynských zariadení. Súčasné normy vidím, ako nadbytočné a nepremyslené. Keď idem presne podľa noriem, tak mi niekedy jedlo doslova pláve v masle. Cítim a reálne vidím, že zmena je veľmi potrebná.“

Úspora energií je pri používaní modernej techniky vo verejnej kuchyni nepopierateľným faktom. Jedlo je čerstvejšie, jeho objem sa nezmenšuje tak, ako pri klasickom varení a čistenie je finančne a časovo menej náročné.

„Bežne nakupujeme do škôlky čistiace prostriedky za 300 € na rok. Tu stoja čistiace prostriedky 90 € na rok, čo je veľký rozdiel.“

Aj toto stretnutie poukázalo na to, že zmeny v oblasti školského stravovania sú skutočne nevyhnutné a nie nereálne. Držíme palce všetkým, ktorí sa ju odhodlajú reálne uskutočniť.

A pokiaľ aj vy chcete vidieť, vyskúšať aj ochutnať, ako to môže fungovať, príďte na niektorý z ďalších workshopov.

Termíny a informácie

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok