Súťaž: Zlatá vareška kraja – Chutne, zdravo a udržateľne

soutěž

Súťaž: Zlatá vareška kraja – Chutne, zdravo a udržateľne

180 27 jún 2025

Poďte reprezentovať svoj kraj!

Pri príležitosti 80. výročia školského stravovania na Slovensku hľadáme výnimočné vedúce a kuchárky školských jedální, prinášajú deťom zdravé, chutné a ekologicky zodpovedné jedlá.

Ukážte, ako vaša jedáleň využíva biopotraviny, bojuje s odpadom a tvorí budúcnosť slovenského školského stravovania.

Cieľ súťaže:

Oceniť výnimočné vedúce a kuchárky školských jedální, ktoré formujú kvalitné, zdravé a udržateľné školské stravovanie vo svojom regióne – inováciami, využívaním biopotravín, znižovaním bioodpadu či zodpovedným manažmentom kuchýň.

 

Kto sa môže zapojiť:

Vedúce a kuchárky školských jedální materských, základných a stredných škôl v Slovenskej republike.

 

Harmonogram:

Spustenie súťaže: 1. júl 2025

Uzávierka prihlášok: 15. september 2025

Krajské hodnotenie: 30. september 2025

Slávnostné vyhodnotenie: október 2025 

 

Súťažné kategórie:

  • Vedúca jedálne – líderka udržateľnosti
    Za inovatívny prístup k stravovaniu, znižovanie odpadu, zavádzanie biopotravín, práca s tímom a rodičmi.
  • Kuchárka srdcom – zdravý recept roka
    Za originálny recept podľa zásad zdravého a školského stravovania, s možnosťou použitia biopotravín.
  • Regionálny špeciál – tradícia v novej podobe
    Tradičný regionálny recept prispôsobený moderným výživovým odporúčaniam a udržateľnosti.

 

Témy, ktoré majú byť zohľadnené:

  • Využívanie lokálnych a biopotravín
  • Znižovanie biologicky rozložiteľného odpadu v jedálni
  • Triedenie odpadu, spolupráca s obcou
  • Inklúzia detí do témy stravovania (napr. "ochutnávky", edukačné aktivity)
  • Zero-waste a znižovanie nevyužitých zvyškov

 

Čo obsahuje prihláška:

Pre každú súťažnú kategóriu je potrebné vyplniť samostatnú prihlášku!

🔹 Základné údaje:

Meno a funkcia (vedúca/kuchárka)

Názov a adresa školy/školskej jedálne

Kontaktné údaje

🔹 Súťažný príspevok:

Krátke predstavenie seba a svojej práce (max. 1 strana A4)

Opísanie zvolenej témy (napr. ako sa vám darí znižovať odpad, ako používate biopotraviny)

Recept + foto jedla (vhodný do školského jedálnička – zdravý, udržateľný)

Fotodokumentácia alebo krátke video (nepovinné)

 

Kritériá hodnotenia:

  • Zdravotná a výživová hodnota jedla
  • Využitie lokálnych a biopotravín
  • Inovatívnosť a zohľadnenie udržateľnosti
  • Znižovanie odpadu a environmentálny prístup
  • Estetika a forma prezentácie

 

Ocenenia:

  • Diplom a plaketa "Zlatá vareška kraja"
  • Vecné ceny (napr. kuchynské potreby, knihy, kurzy)
  • Zverejnenie víťaziek a víťazov na portálu Jedálne.sk, v pamätnej brožúre a médiách

 

Prihláška - Zlatá vareška kraja

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok