Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Súťaž: Zlatá vareška kraja – Chutne, zdravo a udržateľne

soutěž

Súťaž: Zlatá vareška kraja – Chutne, zdravo a udržateľne

725 27 jún 2025

Poďte reprezentovať svoj kraj!

Pri príležitosti 80. výročia školského stravovania na Slovensku hľadáme výnimočné vedúce a kuchárky školských jedální, prinášajú deťom zdravé, chutné a ekologicky zodpovedné jedlá.

Ukážte, ako vaša jedáleň využíva biopotraviny, bojuje s odpadom a tvorí budúcnosť slovenského školského stravovania.

Cieľ súťaže:

Oceniť výnimočné vedúce a kuchárky školských jedální, ktoré formujú kvalitné, zdravé a udržateľné školské stravovanie vo svojom regióne – inováciami, využívaním biopotravín, znižovaním bioodpadu či zodpovedným manažmentom kuchýň.

 

Kto sa môže zapojiť:

Vedúce a kuchárky školských jedální materských, základných a stredných škôl v Slovenskej republike.

 

Harmonogram:

Spustenie súťaže: 1. júl 2025

Uzávierka prihlášok: 15. september 2025

Krajské hodnotenie: 30. september 2025

Slávnostné vyhodnotenie: október 2025 

 

Súťažné kategórie:

  • Vedúca jedálne – líderka udržateľnosti
    Za inovatívny prístup k stravovaniu, znižovanie odpadu, zavádzanie biopotravín, práca s tímom a rodičmi.
  • Kuchárka srdcom – zdravý recept roka
    Za originálny recept podľa zásad zdravého a školského stravovania, s možnosťou použitia biopotravín.
  • Regionálny špeciál – tradícia v novej podobe
    Tradičný regionálny recept prispôsobený moderným výživovým odporúčaniam a udržateľnosti.

 

Témy, ktoré majú byť zohľadnené:

  • Využívanie lokálnych a biopotravín
  • Znižovanie biologicky rozložiteľného odpadu v jedálni
  • Triedenie odpadu, spolupráca s obcou
  • Inklúzia detí do témy stravovania (napr. "ochutnávky", edukačné aktivity)
  • Zero-waste a znižovanie nevyužitých zvyškov

 

Čo obsahuje prihláška:

Pre každú súťažnú kategóriu je potrebné vyplniť samostatnú prihlášku!

🔹 Základné údaje:

Meno a funkcia (vedúca/kuchárka)

Názov a adresa školy/školskej jedálne

Kontaktné údaje

🔹 Súťažný príspevok:

Krátke predstavenie seba a svojej práce (max. 1 strana A4)

Opísanie zvolenej témy (napr. ako sa vám darí znižovať odpad, ako používate biopotraviny)

Recept + foto jedla (vhodný do školského jedálnička – zdravý, udržateľný)

Fotodokumentácia alebo krátke video (nepovinné)

 

Kritériá hodnotenia:

  • Zdravotná a výživová hodnota jedla
  • Využitie lokálnych a biopotravín
  • Inovatívnosť a zohľadnenie udržateľnosti
  • Znižovanie odpadu a environmentálny prístup
  • Estetika a forma prezentácie

 

Ocenenia:

  • Diplom a plaketa "Zlatá vareška kraja"
  • Vecné ceny (napr. kuchynské potreby, knihy, kurzy)
  • Zverejnenie víťaziek a víťazov na portálu Jedálne.sk, v pamätnej brožúre a médiách

 

Prihláška - Zlatá vareška kraja

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok