Súťaž: Zlatá vareška kraja – Chutne, zdravo a udržateľne

Súťaž: Zlatá vareška kraja – Chutne, zdravo a udržateľne
Poďte reprezentovať svoj kraj!
Pri príležitosti 80. výročia školského stravovania na Slovensku hľadáme výnimočné vedúce a kuchárky školských jedální, prinášajú deťom zdravé, chutné a ekologicky zodpovedné jedlá.
Ukážte, ako vaša jedáleň využíva biopotraviny, bojuje s odpadom a tvorí budúcnosť slovenského školského stravovania.
Cieľ súťaže:
Oceniť výnimočné vedúce a kuchárky školských jedální, ktoré formujú kvalitné, zdravé a udržateľné školské stravovanie vo svojom regióne – inováciami, využívaním biopotravín, znižovaním bioodpadu či zodpovedným manažmentom kuchýň.
Kto sa môže zapojiť:
Vedúce a kuchárky školských jedální materských, základných a stredných škôl v Slovenskej republike.
Harmonogram:
Spustenie súťaže: 1. júl 2025
Uzávierka prihlášok: 15. september 2025
Krajské hodnotenie: 30. september 2025
Slávnostné vyhodnotenie: október 2025
Súťažné kategórie:
- Vedúca jedálne – líderka udržateľnosti
Za inovatívny prístup k stravovaniu, znižovanie odpadu, zavádzanie biopotravín, práca s tímom a rodičmi. - Kuchárka srdcom – zdravý recept roka
Za originálny recept podľa zásad zdravého a školského stravovania, s možnosťou použitia biopotravín. - Regionálny špeciál – tradícia v novej podobe
Tradičný regionálny recept prispôsobený moderným výživovým odporúčaniam a udržateľnosti.
Témy, ktoré majú byť zohľadnené:
- Využívanie lokálnych a biopotravín
- Znižovanie biologicky rozložiteľného odpadu v jedálni
- Triedenie odpadu, spolupráca s obcou
- Inklúzia detí do témy stravovania (napr. "ochutnávky", edukačné aktivity)
- Zero-waste a znižovanie nevyužitých zvyškov
Čo obsahuje prihláška:
Pre každú súťažnú kategóriu je potrebné vyplniť samostatnú prihlášku!
🔹 Základné údaje:
Meno a funkcia (vedúca/kuchárka)
Názov a adresa školy/školskej jedálne
Kontaktné údaje
🔹 Súťažný príspevok:
Krátke predstavenie seba a svojej práce (max. 1 strana A4)
Opísanie zvolenej témy (napr. ako sa vám darí znižovať odpad, ako používate biopotraviny)
Recept + foto jedla (vhodný do školského jedálnička – zdravý, udržateľný)
Fotodokumentácia alebo krátke video (nepovinné)
Kritériá hodnotenia:
- Zdravotná a výživová hodnota jedla
- Využitie lokálnych a biopotravín
- Inovatívnosť a zohľadnenie udržateľnosti
- Znižovanie odpadu a environmentálny prístup
- Estetika a forma prezentácie
Ocenenia:
- Diplom a plaketa "Zlatá vareška kraja"
- Vecné ceny (napr. kuchynské potreby, knihy, kurzy)
- Zverejnenie víťaziek a víťazov na portálu Jedálne.sk, v pamätnej brožúre a médiách