Jedáleň, škola a obec 21. storočia – ako sa ako vyhnúť chybám a neefektívnym investičným rozhodnutiam

20231113_102317

Jedáleň, škola a obec 21. storočia – ako sa ako vyhnúť chybám a neefektívnym investičným rozhodnutiam

445 01 dec 2023

Na konferencii pre riaditeľov a zriaďovateľov škôl sa preberala problematika školskej jedálne v súvislostiach.

Školské jedálne sa dlhodobo bijú so zvyšovaním cien, nedostatkom personálu i zastaraným vybavením

Na Slovensku máme jeden z najkvalitnejších systémov školského stravovania na svete s takmer storočnou tradíciou. Školské kuchyne sa však dlhodobo stretávajú s mnohými pálčivými problémami. Priemerný vek zamestnancov sa zvyšuje, obetavé a skúsené kuchárky aj kuchári odchádzajú do dôchodku a mladí absolventi dávajú prednosť lepšie platenej práci v modernom prostredí súkromného sektora.

Cieľom projektu Jedáleň 21. storočia je udržať školské stravovanie vo vysokej kvalite s akceptáciou moderných trendov aj aktuálnych požiadaviek verejnosti na túto službu.

Ako to ale urobiť, keď nie sú ľudia, nie sú peniaze, nie sú podmienky?

RIEŠENIE:

1. Potrebujeme dostatok ľudí.
2. Na to potrebujeme peniaze.
3. Potrebujeme vyriešiť nedostatok skúseností.
4. Potrebujeme moderné technológie, postupy a všetko, čo môže pomôcť.

Kto to môže zmeniť?

Potrebujeme zmenu v našom doterajšom pohľade na situáciu, v našom mentálnom nastavení. K tomu sú potrebné informácie a porozumenie súvislostiam.

A práve o tom bola interaktívna konferencia pre riaditeľov a zriaďovateľov škôl.

Diskusia bola naozaj prínosná vďaka zastúpeniu všetkých kľúčových pozícií. Pri okrúhlom stole sa zišli riaditelia, starostovia, ekonómovia, projektoví manažéri aj vedúci školských jedální.

Kľúčové je pochopenie, čo všetko spadá do povinností školskej jedálne a koľko pracovníkov je na povinností týchto povinností k dispozícii.

Len zoznam hlavných povinností školských jedální, kedy každá táto povinnosť v sebe skrýva množstvo činností, ktoré sa sotva zmestia na 2 strany A4. Vedúci jedálne a ďalší zamestnanci musia byť profesionálmi v oblasti manažmentu, ekonomiky, účtovníctva, techniky a technológií, personalistiky, projektového manažmentu, výživy a varenie, hygieny, administratívy a agend školskej jedálne, správy majetku, štatistík a analytík...

Proti tomu stojí odporúčaný počet zamestnancov v školskej jedálni. Odporúčaný v tomto zmysle znamená základ, od ktorého sa počet zamestnancov stanovuje. Určenie počtu zamestnancov je plne na zriaďovateľovi. Je potrebné si uvedomiť, že práve zriaďovateľ zodpovedá a je povinný zabezpečiť, aby prevádzka stravovacieho zariadenia dokázala vyrobiť a vydať v stanovenom čase pokrmy, ktoré budú zdravotne bezpečné, výživovo hodnotné pri dodržaní všetkých hygienických požiadaviek.

Zriaďovatelia škôl, ich riaditelia a vedúce školských jedální si kládli otázky, ako sa prispôsobiť aktuálnym podmienkam a vyťažiť čo najviac z obmedzených finančných zdrojov.

  • Ako variť kvalitne a zároveň nákladovo efektívne?
  • Ako sa vysporiadať s nedostatkom personálu?
  • Ktoré zariadenia sú v kuchyni potrebné?
  • Riešiť výmenu varnej technológie postupne alebo naraz?
  • Uprednostniť nízku obstarávaciu cenu alebo sa zamerať na kvalitu?

Zriaďovatelia by v roli investora mali dokázať investície do kuchýň vhodne načasovať a tiež ich správne prioritizovať v rámci nekonečného zoznamu potrebných projektov. V ich pozícii je veľmi dôležité sa vyhnúť chybám a neefektívnym investičným rozhodnutiam, ku ktorým dochádza kvôli nedostatočnej informovanosti o možnostiach a schopnostiach súčasných technológií.

Konferencia Jedáleň, škola a obec priniesla všetkým účastníkom vhľad do problematiky a množstvo informácií kľúčových pre správne rozhodovanie.

Prednášky

  • Problematika školskej jedálne v súvislostiach
  • Reťazec chybovosti v procese činností školskej jedálne
  • Multifunkčné technológie a úspory
  • Recyklácia školského nábytku ako cesta k úsporám aj zdravému sedeniu pri vyučovaní i stravovaní
  • Kvalita výživy, stravovacie návyky detí, povinnosti školskej jedálne a jedálny lístok
  • Energetická štúdia/audit - modelový príklad a skutočné výsledky
  • Ako dosiahnuť na dotačné výzvy
  • Ako zohnať potrebné financie, keď na dotáciu nedosiahnete
  • Nie ste na to sami, kto a s čím Vám môže pomôcť

Workshopy

  • Kvalitou surovín k úsporám
  • Spoľahlivé riešenia v oblasti zberu a likvidácie biologicky rozložiteľného odpadu
  • Najčastejšie chyby prevádzkovateľov zariadení školského stravovania a ako sa im vyhnúť
  • Jedáleň si na seba môže zarobiť - ako to urobiť bez navýšenia prácnosti a aké všetky výhody doplnková činnosť prináša
  • Verejné obstarávanie nielen na modernizáciu jedálne
  • Multifunkcie ako riešenie, aké parametre si postrážiť pri výbere technológií
  • Energetická štúdia - kľúčové informácie pre správne rozhodovanie
  • Každý deň šetríme čas aj prácu, riešenie presne na mieru pre každú jedáleň
  • Energetické úspory pri varení aj umývaní riadu
  • Ako zmysluplne šetriť energiu, vodu, prácu ľudí i priestor v jedálni

 

Ak ste si konferenciu tento rok nechali ujsť a napriek tomu by ste potrebovali získať informácie alebo konkrétnu pomoc, napíšte nám alebo zavolajte. V rámci projektu Jedáleň 21. storočia Vám radi s čímkoľvek pomôžeme.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Liebherr
Zdravýživka
VIS
Rational
Ailos
Robot Coupe
AŠKOS
AG Foods
Granuldisk
LogIQ
Irinox
Kema
Scanbox
Metos
Espik
K-Ten
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Maso z lúky
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Savencia
Thuries Academy
Pomôžeme vám nájsť článok