Aký bol Veľký deň školského stravovania

Aký bol Veľký deň školského stravovania
V rámci projektu Jedáleň 21. storočia sa pavilón A otvoril pre kuchárky a vedúce školských jedální, riaditeľov a zriaďovateľov škôl už deň pred otvorením medzinárodnej výstavy Agrokomplex 2024.
Toto stretnutie sa venovalo dôležitým témam, ktoré v školskom stravovaní rezonujú.
Medzi pozvanými hosťami boli poprední predstavitelia OZPŠ a V na Slovensku a zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.
Zdieľať voje skúsenosti prišli tiež zaujímavé hostky z Čiech - Bc. Anna Packová – špecialistka na výživu a prevenciu výživou, Mgr. Alena Strosserová - referent odboru školstva pre školské stravovanie, Mestská časť Praha 3.
Prezentované témy:
Skvalitnenie pracovných podmienok zamestnancov v školských jedálňach, ambície odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy
RNDr. Ingrid Gamčíková, podpredsedníčka OZPŠaV na Slovensku
PaedDr. Ingrid Kováčová, špecialistka združenia ZŠ OZPŠaV na Slovensku
Inak ako v knihe napísané - Prvé stretnutie FB skupiny vedúcich a kuchárok v školských jedálňach, Spoločné vyhlásenie
Ing. Silvia Tokárová, zakladateľka platformy
Lokálne produkty na tanier stravníkov školských jedální
Ing. Denisa Petrakovičová, poverená vykonávaním funkcie riaditeľky odboru potravinárstva, MPaRV SR
za sekciu poľnohospodárstva:
Ing. Katarína Rácová, agenda Školské mlieko
Ing. Renáta Boďová, agenda Školské ovocie
V rámci sprievodného programu sa konalo 1. stretnutie Platformy vedúcich a kuchárok v školských jedálňach a sympatizantov školského stravovania s počtom 2 117 členov a viac ako 150 priamych účastníkov z celého Slovenska.
Členovia Platformy vedúcich a kuchárok v školských jedálňach sa rozhodli zverejniť „Vyhlásenie s akútnymi požiadavkami a potrebami školského stravovania, ktoré je potrebné aktuálne riešiť“ smerované k ministrovi školstva.
Po obede prišla na rad kuchárska show, kde mohli účastníci zblízka a na vlastné oči vidieť, čo dokážu moderné multifunkčné technológie a ako konkrétne môžu veľké aj malé stroje v každej kuchyni pomáhať. Nechýbala ani ochutnávka z pestrej ponuky pokrmov.
Celé podujatie pripravil a zorganizoval vzdelávací projekt Jedáleň 21. storočia, ktorý pomáha pracovníkom školského stravovania, vedeniu škôl, zriaďovateľom, rodičom i stravníkom. Prepája kľúčových odborníkov zo všetkých oblastí. Snaží sa začleniť školské stravovanie do vzdelávacieho procesu ako jeho neoddeliteľnú súčasť tak, aby najmladšia generácia získala správne stravovacie návyky od útleho veku.
Poďakovanie patrí všetkým prednášajúcim, partnerom, ktorí dlhodobo investujú svoje prostriedky do podpory pracovníkov školského stravovania, aj samotným účastníkom za to, že po celý deň vytvárali úplne skvelú a inšpiratívnu atmosféru.