Telefon: +421 918 660 200 | E-mail: info@jedalne.sk

Diskusia naostro od 1.2.2018

Mgr. Oľga Koklesová

OTESTUJTE S NAMI DISKUSIU UŽ DNES!

Spúšťame krátky testovací režim.

Pridajte svoj príspevok a napíšte nám, čo vás najviac zaujíma.

Logo DISKUSIA Jedalne.sk

Celý január 2018 pilne pracujeme na kvalitnom nastavení technického zázemia portálu Jedalne.sk.

A jeden z výsledkov je, že už od 1.februára obnovíme obľúbenú diskusiu k článkom. Identifikujete ju hneď podľa jej nového nezameniteľného loga.

Píšete nám a dotazujete sa na diskusiu. Chýba vám priestor na vyjadrenie sa. Aj pre nás je diskusia nenahraditeľná. Predstavuje cennú komunikáciu s vami a upriamuje nás na témy, ktoré aktuálne riešite.

Čím viac sa na nás obraciate, tým viac odpovedí vám poskytneme my, odborníci ale aj vy medzi sebou. V minulosti mali veľkú váhu aj vaša vzájomná podpora a rady, ako ste to zvládli na svojej prevádzke vy.

Otestujte s nami diskusiu už dnes! Spúšťame krátky testovací režim.

Pridajte svoj príspevok a napíšte nám, čo vás najviac zaujíma.

Pravidlá diskusie ostali nezmenené.

Vašu pozornosť upriamujeme aj na Archív Jedalne.sk.  Plnohodnotný prístup ku kompletnému archívu získate kliknutím vpravo hore na obrázok s rovnakým označením.

 

728   |   29.1.2018
diskusia k článku

chrípkové prázdniny

vedúca ŠJ  |   15.2.2018
V prípade, že počas dvoch po sebe nasledujúcich dní klesne priemerná denná teplota pod 13°C, je zamestnávateľ na pracovisku povinný okamžite zabezpečiť svojim zamestnancom prijateľné mikroklimatické podmienky. Vyplýva to z Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva č. 544/2007 Z.z. o podrobnostiach o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci. Rozlišujeme mikroklimatické podmienky. Trieda práce (vedúca ŠJ) Ide o bežnú administratívnu prácu (písanie na počítači, triedenie dokumentov...), teda o prácu posediačky bez namáhavej pohybovej aktivity. Optimálna teplota pre chladné obdobie roka je 20-24°C, prípustná 18-26°C. Trieda práce (kuchárky) Je práca posediačky so stálym zapájaním oboch rúk, ramien aj nôh, aj práca spojená s prenášaním bremien o hmotnosti do 10 kg (práca v potravinárskej výrobe, práca mechanikov, strojové opracovanie, montáž...). Optimálna teplota pre chladné obdobie roka je 15-20°C, prípustná teplota 12-22°C.

chrípkové prázdniny

enya  |   14.2.2018
Milé kolegyne, v ,,bradži,, som nová. Veľa vecí je pre mňa nových ako aj teraz chrípkové prázdniny. Ako sa rieši sitácia v kuchyni. Keď učitelia napr. prídu do práce len na 4 hodiny a kuchárky musia ostávať v studenej kuchyni 8. Je nejaký rovnaký meter na každého zamestnanca? Ako by som mohla vybaviť voľno aj pre nich? Ďakujem

nové účtovanie ŠJ

Elen  |   8.2.2018
Ďakujem vedúcej99 veľmi dobre opísala problémy ktoré ťažia nás vedúce, naša práca nespočíva sedenie len pri papieroch účtovníctva, ale aby boli dodržané zásady pri zostave jed.lístka, objednanie a preberanie tovaru, sledovanie nutričných hodnôt, HACCP, technologické postupy ich dodržiavanie a kopu ďalších vecí čo má robiť vedúca. Ja tiež odvádzam peniaze s potr.účtu na školu, škola zriaďovateľovi a ten na ŠJ a až potom môžem uhrádzať faktúry.Peniaze môžeme 2x do mesiaca odviesť a réžia to už ani nehovorím.Mám urobené tabuľky ale aj tak sa môžem pomýliť. Prečo nás vedúce nezavolali na školenie tak ako ekonómky?Prečo nedali jednu možnosť ale dali na výber? Pracujem ako vedúca ŠJ už 35 rokov ale toto tu ešte nebolo a nakoniec rodičia by mali vedieť ako sa peniaze za stravu točia, ako sa nestíhajú uhrádzať faktúry do splatnosti.Prajem všetkým vedúcim čo majú tento problém veľa pevných nervov.

Prekvapenie

Marta  |   8.2.2018
Som veľmi milo prekvapená novým portálom a obdivujem tím, že chce pomáhať vyriešiť niekedy neriešiteľné problémy v šj. Tešíme sa na spoluprácu a verím, že nám budete napomocní. Dakujeme a nech sa darí

malá pripomienka

veduca99  |   1.2.2018
Neprejde deň, aby som nekontrolovala nové príspevky na portáli a čakám čo nové sa dozviem, čo mi však trošičku vadí je čechizmus v názve článku a iné prehrešky voči slovenskému jazyku v príspevkoch.

Diskusia

veduca99  |   1.2.2018
Pekný deň a poďakovanie patrí tímu, Jedalne.sk za nový informačný portál. Boli sme naučené čítať a prispievať aj na pôvodnom informačnom portáli, ktorý bol často nielen zdrojom dôležitých informácií potrebných pre našu prácu ale hlavne sme si mohli vymieňať skúsenosti v diskusii. Za túto možnosť patrí veľká vďaka p. Burešovi a jeho spolupracovníkom. Začiatok roku 2018 priniesol viacerým kolegyniam nemilé prekvapenia v podobe tzv. nového účtovania ŠJ. Do platnosti vstúpil zákon, ktorý dáva 4 možnosti ako po novom účtovať jedáleň. Viacerých sa novinky nedotknú vôbec, pretože idú v starom režime ale viaceré z nás majú práce navyše neúrekom. To čo sa pre nás zdalo veľkou výhodou a uľahčením sa stalo nočnou morou. V januári som 3x posielala zriaďovateľovi zvlášť stravné a zvlášť réžiu. Problém je v tom, že musím pred odvodom vedieť koľko je na šeku stravné a koľko réžia- u nás platia réžiu aj žiaci. Ak sú na šeku traja súrodenci, jeden chodí do MŠ, jeden na I. stupeň a posledný na II. stupeň, mali minulý mesiac odhlášky tak spoločný šek je pre mňa momentálne prekážkou. Myslím si, že by nemal byť problém pre SW firmy zaradiť zostavu predpisov po položkách, aby som vedela čo na šeku je, nikto to zatiaľ nerieši. Dostaneme nariadenie od zriaďovateľa a ako sa s tým popasujem nikoho nezaujíma. Zavedenie šekov pre každého stravníka osobitne považujem za spiatočníctvo. A tak neostáva nič iné len zobrať papier, ceruzku, kalkulačku, príp. použiť Excel a zabíjať drahocenný čas, ktorý by sme mohli venovať inej práci. Vrátili sme sa do doby kamennej. Čo je horšie, nie všetci máme rovnaké podmienky, niekde sa dá odvod stravného urobiť na konci mesiaca akože – len na papieri, inde strávime nekonečné hodiny rozdeľovaním platieb. Výsledkom sú znechutené vedúce a peniaze stále na ,,ceste,, a odsúvanie platieb za tovar. V tomto, dovolím si povedať cirkuse aj zanikol ďalší problém a tým je naše odmeňovanie. Hanba naším predstaviteľom, že si nevážia prácu zamestnancov verejnej správy a dovolia aby rozdiel medzi pomocnicou v kuchyni bez vzdelania a hlavnou kuchárkou bol podľa platnej tabuľky 42 EUR, ale po aplikácii zákona o minimálnej mzde je rozdiel jedna veľká nula, obe majú krásnych 480 EUR v hrubom. Ako máme motivovať zamestnankyne, keď morálne ocenenie v dnešnej dobe už nestačí. Mladšie berú nohy na ramena a zostanú nám tie, ktoré z akýchkoľvek dôvodov nemôžu zmeniť zamestnávateľa. Ako sa popasovať s úlohami, ktoré sú na nás kladené so zamestnancami, ktorí nemajú potrebné vzdelanie a nadšenie pre túto záslužnú prácu. Máme systém, ktorý nám mnohé krajiny závidia. Dokedy?

testovanie

elha  |   30.1.2018

Srdečne zdravím nový "portál www.jedalne.sk ". Konečne ho budeme mať na Slovensku samostatne. Dúfam, že ho budeme využívať čo najlepšie, aby nám pomohol pri riešení našich každodenných problémov, s ktorými si nebudeme vedieť rady. Dúfam, že tu nájdeme kvalifikované odpovede na naše pálčivé otázky. Srdečne Zdravím pani Mgr. Oľgu Koklesovú!

Diskusia

JankaZŠ  |   30.1.2018
určite diskusné fórum si nájde svojich čitateľov a zároveň diskutujúcich. V školskom stravovaní máme široké pole tém, na ktoré hľadáme odpovede. Napr. ja hľadám odpoveď, prečo sa nemení katalóg pracovných činností pre pani kuchárky, aby sme ich mohli zaradiť do vyšších platových tried, keď už stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme je taká aká je.

Pekné

edita KN  |   30.1.2018

Naša stránka má nový šat a je pekný, dobre sa číta a som veľmi rada, že sa v dnešnej dobe nájde tím ľudí, čo sú ochotní pomáhať školskému stravovaniu. Veľké ĎAKUJEM. Edita KN

Pridať komentár k článku